11824972 990932200939054 4536603378573255740 n

Τα τελευταία χρόνια γίνεται πολλή κουβέντα για τον λόγο που πρέπει να αρθρώνει ο καλλιτέχνης και τη στάση που πρέπει να κρατά σε μια χώρα, όπως η δικιά μας,  που διανύει πολύ δύσκολες στιγμές. Ποια η δική σου γνώμη;

Ο καλλιτέχνης κατά τη γνώμη μου υποχρεούται να έχει γνώμη, ηχηρή άποψη για τα κοινά και να την εκφράζει δημόσια και με ευθύνη. Άνθρωποι της σκέψης, της διανόησης και της υψηλής αισθητικής είναι για μένα οι καλλιτέχνες και οφείλουν να επηρεάζουν με το έργο τους, με την ιδιαίτερη ματιά τους και με τον δημόσιο λόγο τους τον κόσμο. Έναν κόσμο που είναι εκ των πραγμάτων έρμαιο των απόψεων πολιτικών, δημοσιογραφίσκων και λοιπών ψυχρών, απαίδευτων κι αναίσθητων ανθρώπων.

Τι μπορεί Βαλερία να προκαλέσει κατά την άποψή σου «εσωτερική τύφλωση» σε έναν καλλιτέχνη;

Όσο περίεργο κι αν σου φανεί, μεγάλο εχθρό της ευαισθησίας και της ενόρασης ενός καλλιτέχνη θεωρώ τις ατυχείς, για να μην πω κακές, συναναστροφές. Την ανάλωση δηλαδή, το ξόδεμα σε παρέα με ανθρώπους καινοφανείς, πεζούς, ψυχρούς, αλλοτριωμένους. Με ανθρώπους που δεν υπάρχει ουσιαστική ανταλλαγή ιδεών και συναισθημάτων, ή κοινά και μεγάλα όνειρα. Άλλος ένας παράγων "εσωτερικής συσκότισης" είναι για μένα η σιγουριά, η επανάπαυση.

Πως αποτιμάς την μέχρι τώρα τηλεοπτική σου παρουσία και πόσο ομαλά κατάφερες να ‘απογαλακτιστείς’ από εκείνη;

Η επαφή μου με την τηλεόραση υπήρξε μεγάλη σχολή για μένα. Γαλουχήθηκα πολύ νέα από σημαντικούς σκηνοθέτες όπως ο Γιάννης Μπέζος, ή ο Κώστας Κουτσομύτης κι έμαθα να δουλεύω σκληρά και με τη συνέπεια που απαιτεί το συγκεκριμένο μέσον. Δεν νιώθω ότι χρειάστηκε να "απογαλακτιστώ" από την τηλεόραση, αλλά ότι λόγω των συνθηκών που επικρατούν τα τελευταία χρόνια, ξεκουράστηκα και γρήγορα θα επανέλθω.

Πιστεύεις, ή είναι και γεγονός ότι οι ρόλοι που έχεις υποδυθεί κατά καιρούς διαμόρφωσαν, διαμορφώνουν εν γένει τον χαρακτήρα του ηθοποιού;

Διαμορφώνομαι κάθε μέρα μέσα απ' το θέατρο. Για μένα είναι απόλυτα φυσικό το ζύμωμά μου με τους ρόλους, να αφήνει τα "σημάδια" τους πάνω μου στο τέλος κάθε δουλειάς. Άλλοι πολύ, άλλοι λιγότερο.....Με το πέρας πάντως κάθε παράστασης, ή σήριαλ είμαι ένας πιο πλούσιος και πολύχρωμος άνθρωπος.

11816180 990932477605693 8335366080128811461 o

"Αισθάνομαι ευλογημένη κάθε φορά που έχω τη δυνατότητα να υποδυθώ ένα ρόλο!"

 

Παίζεις, τραγουδάς, έχεις δοκιμαστεί επάξια σε πολλά και διαφορετικά είδη. Εσύ προσωπικά που θεωρείς πως αξιοποιείς καλύτερα το προσωπικό σου οπλοστάσιο και είναι ταυτόχρονα κι εκείνο που αγαπάς;

Εγώ αισθάνομαι ευλογημένη κάθε φορά που έχω την δυνατότητα να υποδυθώ ένα ρόλο, ή να τραγουδήσω ένα τραγούδι, ή να παίξω μουσική. Η αλήθεια είναι πως το "κέντρο" μου δονείται στο θέατρο. Δεν αισθάνθηκα ποτέ όμως πως πρέπει να επιλέξω, ή να καταλήξω, ή να δηλώσω τί είμαι. Όσο για το οπλοστάσιο που με ρωτάς, αισθάνομαι ότι αξιοποιείται πλήρως στο musical.

Στον καλλιτεχνικό χώρο, τι είδους ‘εξουσίες’ καθορίζουν τόσο την καριέρα, όσο και την αντίστοιχη πορεία ενός ηθοποιού;

Την πορεία μας τη καθορίζουμε μόνοι μας. Στο λέω με σιγουριά κι όσο μεγαλώνω τόσο περισσότερο το πιστεύω. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν εμπόδια, παγίδες, ακόμη και άνθρωποι που θα σε αναχαιτίσουν. Υπάρχουν! Μπορούν όμως μόνο να ανακόψουν την πορεία ενός ανθρώπου που αγαπά αυτό που κάνει και πιστεύει στον εαυτό του, όχι να την τερματίσουν. Αν η φυσική απογοήτευση μετά από μια "στραβή" δεν διαρκέσει περισσότερο απ' όσο αξίζει να διαρκέσει, ίσως η "στραβή" αυτή να είναι εφαλτήριο για δυνατότερη επάνοδο, με μεγαλύτερο πείσμα.

Έχεις πει το μεγάλο «όχι» στα επαγγελματικά πράγματα, ή δεν εμφανίστηκε θεωρείς, μάλλον η κατάλληλη ευκαιρία;

Επειδή θεωρώ το μεροκάματο ιερή υπόθεση, μάλλον έχω πει περισσότερα "ναι" από "όχι" στη δουλειά μου. Μεγάλο "Όχι" ονομάζω αυτό που λες όταν η ηθική κι αισθητική σου απειλούνται από κάποιον σε προσωπικό, κοινωνικό, ή καλλιτεχνικό επίπεδο. Έχω πει τέτοια "όχι" και είμαι έτοιμη να πω κι άλλα....

Από τι κινδυνεύει νομίζεις περισσότερο η κοινωνία μας; Από ανόητους δουλοπρεπείς, ή από ματαιόδοξους οπορτουνιστές;

Η κοινωνία μας για μένα κινδυνεύει περισσότερο από τους "ραθυμούντες"  που λέει υπέροχα στο βιβλίο της, η φίλη μου Διονυσία Παπαιωάννου .Από τους ανθρώπους δηλαδή που, κλεισμένοι στον μικρόκοσμό τους, αποδέχονται ανενόχλητοι (κι έτσι βεβαίως νομιμοποιούν) οποιαδήποτε μορφή βίας, φασισμού και καταπάτησης της ανθρώπινης αξίας, παθαίνοντας ηθελημένη τύφλωση, κώφωση και το γνωστό σύνδρομο "μακριά απ' το σπίτι μου να 'ναι κι ότι να 'ναι" που είναι πολύ της μόδας τελευταία και μου φέρνει ναυτία τουλάχιστον.

 

«Το ισχυρότερο «θέλω» μου είναι να δουλεύω στο θέατρο, να ζω από το θέατρο και για το θέατρο!»

 

Την τελευταία δεκαετία μεταβλήθηκαν τα επαγγελματικά ‘θέλω’ σου, μπήκαν άλλες προτεραιότητες; Υπήρχαν φιλοδοξίες, πράγματα που έκανες για το κέφι σου, στόχοι να αφήσεις το ‘στίγμα’ σου, σε κάτι άλλο;

 Ναι, τα επαγγελματικά "θέλω" μου μοιραία άλλαξαν μαζί με τις ζωές όλων μας τα τελευταία χρόνια. Το ισχυρότερο "θέλω" μου τώρα είναι να δουλεύω, να ζω στο θέατρο, για το θέατρο, απ' το θέατρο. Αισθάνομαι ευτυχής που είμαι ηθοποιός όσο ποτέ άλλοτε και κυνηγώ τη δουλειά μου όσο δεν περίμενα ότι θα την κυνηγώ στα σαράντα μου χρόνια. Κι όμως αισθάνομαι τυχερή κάθε φορά που καλούμαι να ερμηνεύσω έναν ρόλο, μεγάλο ή ελάχιστο. Η ενασχόλησή μου, από την άλλη πλευρά, με την μουσική ήταν μια φιλοδοξία προσωπική, μια λαχτάρα θα έλεγα που πάντα με τσιγκλούσε. Αυτό είναι κάτι που έκανα για το κέφι μου! Χώθηκα στα υπόγεια studio του Νίκου Ξύδη και ταξίδεψα σε μέρη μαγικά, μελέτησα μόνη μου κρουστά ώρες ατελείωτες και τόλμησα να βγω να παίξω live με επαγγελματίες μουσικούς, τραγούδησα δίπλα στην Ελένη Βιτάλη κι όλα αυτά χωρίς να φιλοδοξώ να αποδείξω τίποτα. Μόνο για το κέφι μου....Κι ήταν αλήθεια σπουδαίο κέφι!

 Γυρίζεις στα πράγματα που έχεις κάνει κατά καιρούς; Τα σχολιάζεις; Τα νοσταλγείς; Σε βοηθούν να πας παρακάτω;

Η άσκηση που μου έχω επιβάλει τελευταία είναι το να προσπαθώ να μην κρίνω, απλά να παρατηρώ. Μοιραία, αυτό πρέπει να το κάνω και όσον αφορά τον εαυτό μου, τις επιλογές μου. Όσα έχω κάνει ως σήμερα τα βλέπω σήμερα με γλύκα. Δεν μπορώ να πω ότι τα νοσταλγώ ακριβώς, πιο ταιριαστό θα ήταν να πω τα ευγνωμονώ για αυτά που μου έδωσαν ή μου πήραν για αυτά που τελικά έμαθα.

11700736 990931520939122 781101567490095007 o

Η αγαπημένη ηθοποιός μοιράζεται σκέψεις, όνειρα και τα θέλω της με το Νίκο Ελευθερίου!

 

 

primi sui motori con e-max