rsz izmir 2

Πρόκειτα για μια ιδιαίτερη, αλλά και ταυτόγχρονα, μια πολύ ενδιαφέρουσα performance! Αναφερόμαστε στο "Camp Europe" που παρακολουθήσαμε στο θέατρο "Χυτήριο".

Η παράσταση καταπιάνεται με τη μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη και τη στάση της κοινωνίας και της εξουσίας απέναντι στους μετακινούμενους πληθυσμούς. ´

Ηδη απο την πρώτη σκηνή της εισόδου των ηθοποιών στη σκηνή απο την πόρτα που οδηγεί στην αυλή του Χυτηρίου, με τις βαλίτσες στο χέρι, μεταφέρεται ο θεατής στα κατά καιρούς στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Με απλά, αλλά καίρια σκηνικά μέσα και σκηνοθεσία γρήγορη και εύστοχα εστιασμένη στην προσφορά τροφής για κριτική σκέψη στο θεατή παρά στο διδακτισμό. Έτσι η παράσταση πετυχαίνει το στόχο της, δηλαδή να μιλήσει στο συναίσθημα και να προβληματίσει γύρω απο το προσφυγικό ζήτημα, χωρίς να δίνει έτοιμες τις απαντήσεις. Τα βίντεο που προβάλλονται με τις σημαντικές πληροφορίες τους, η λεπτοδουλεμένη κινησιολογία όλων των ηθοποιών και οι από ψυχής ερμηνείες τους υπηρετούν άριστα το συνολικό αποτέλεσμα.

BUDAPEST 1

Το project εξελίσσεται σταδιακά, μέσα από έρευνα και καλλιτεχνικές διαμονές (residency) σε Βερολίνο, Βουδαπέστη, Σμύρνη και Αθήνα, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και καλλιτέχνες. Το αποτέλεσμα του κάθε residency παρουσιάζεται στο κοινό της κάθε πόλης ως μια work-in-progress performance, με κορύφωση το τελευταίο εργαστήρι στην Αθήνα (21 Απριλίου-8 Μαΐου) και την ολοκληρωμένη παράσταση “Camp Europe”, η οποία πάιζεται στο Χυτήριο. 

Focus επίσης στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η δημιουργός επιχειρεί να διερευνήσει τη λειτουργία των στρατοπέδων συγκέντρωσης σε κρίσιμες ιστορικές περιόδους, καθώς και τη σχέση τους με την τρέχουσα βιο-πολιτική ατζέντα. Μέσα από μια συγκριτική μελέτη ιστορικών παραδειγμάτων, το “Camp Europe” επικεντρώνεται σε περιόδους έντονων προσφυγικών ροών και εκτοπίσεων στην Ευρώπη του 20ου αιώνα, καθώς και στις δομές εξουσίες, οι οποίες διαχωρίζουν τα «πολιτικά όντα» (δηλαδή τους πολίτες) από τη «γυμνή ζωή» (τα σώματα). 

Πρόκειται για μια αξιόλογη παράσταση με λόγο ύπαρξης που στη σχετικά σύντομη διάρκεια της καταγράφει με ξεχωριστό τρόπο μια σκληρή πραγματικότητα, που η Μαρίλλη Μαστραντώνη και η ομάδα της υλοποίησε. Μην τη χάσετε!