PATRA

Οι εθελοντές των Τομέων Πολιτισμού και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Εταιρείας Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ www.koinotopia.gr με αφορμή τη διεθνή ημέρα δικαιωμάτων των γυναικών, στις 8 Μαρτίου, διοργάνωσαν μια βραδιά πολιτισμού και κοινωνικής αλληλεγγύης στο θέατρο «Γραμμές Τέχνης» στην Πάτρα.

Συγκεκριμένα παρουσίασαν το θεατρικό έργο «Η πιο δυνατή» (1889) του Αυγούστου Στρίντμπεργκ σε σκηνοθεσία Κώστα Νταλιάνη και σκόρπισαν μελωδίες από το Ελληνικό και διεθνές ρεπερτόριο υπό τη διεύθυνση της μαέστρου Λίνας Γερονίκου.

Η εκδήλωση μιας περίπου ώρας πραγματοποιήθηκε δύο φορές λόγω της μεγάλης συμμετοχής. Τα έσοδα θα δοθούν για τη στήριξη γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας.

Στο συμβολισμό της ημέρας της γυναίκας και στη θεματική του θεατρικού έργου αναφέρθηκε η Κοινωνική Λειτουργός και καθηγήτρια Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Πάτρας Λίλιαν Γεωργοπούλου η οποία έκανε αρχικά μια ιστορική αναδρομή στον εορτασμό της 8ης Μαρτίου ως παγκόσμιας ημέρας της γυναίκας συσχετίζοντάς την με τους σημερινούς στόχους των γυναικείων διεκδικήσεων. Ενδεικτικά περιγράφηκαν κάποια από τα επιδιωκόμενα όπως η καταπολέμηση της φτώχειας, της ανεργίας, της εργασιακής εκμετάλλευσης, της κακοποίησης, η άρση των ανισοτήτων σε όλα τα επίπεδα οικογενειακά-επαγγελματικά κ.α.

Στη συνέχεια με αφορμή το έργο αναφέρθηκε στους προβληματισμούς των γυναικών για την πολλαπλότητα των ρόλων στο δρόμο προς την καταξίωση μέσω προκαθορισμένων πλαισίων και στερεοτύπων, όπως του γάμου, της οικογένειας, της συζύγου και της μητρότητας από τη μια και της ανύπαντρης, ελεύθερης γυναίκας, ερωμένης από την άλλη παραθέτοντας το ερώτημα ποια από τις δυο είναι πραγματικά Η ποιο δυνατή ;

PATRA1

Μετάφραση-Σκηνοθεσία-Μουσική επιμέλεια: Κωνσταντίνος Νταλιάνης

Βοηθός σκηνοθέτη: Κωνσταντίνα Μπάκα-Φίλη, Σκηνικό: Γεώργιος Μητρόπουλος

Παίζουν: Έλενα Παλούμπη (Κυρία Α), Γεωργία Σωτηριανάκου (Κυρία Β), Κωνσταντίνα Μπάκα-Φίλη (Σερβιτόρα)

Promo/σχεδιασμός αφίσας: GGEVENTS PATRAS, Τεχνική υποστήριξη: Θέατρο Γραμμές Τέχνης

Συντελεστές χορωδίας

Διεύθυνση χορωδίας Λίνα Γερονίκου, στο πιάνο Ελένη Παπαπροκοπίου, συμμετείχαν: Αναστασόπουλος Νίκος, Βελλοπούλου Αναστασία, Βελλοπούλου Φωτεινή, Δημοπούλου Ελένη, Θεοχάρους Αίγλη, Κασπίρη Μέτη, Κατωπόδη Ελένη, Μαστραντωνάκη Γεωργία, Μαυροπούλου Χριστίνα, Μητροπούλου Γεωργία, Μουθούνη Χρυσάνθη, Μπιλίρη Μαρία, Νικολακοπούλου Πηγή, Πλέγα Μαρία, Ραβαζούλα Γιώτα, Στεφάτου Γωγώ, Τζόλα Ειρήνη, Τρίγκα Αγλαΐα, Χασαποπούλου Καίτη, Χασαπόπουλος Γιάννης.