Στη νέα επικαιροποιημένη έκδοση του εν λόγω βιβλίου, ο κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης* μυεί το αναγνωστικό κοινό στην έννοια της «ανοσοπροστατευτικής» διατροφής και αναλύει το πώς μπορεί να γίνει ένας αποτελεσματικός σύμμαχος στην αντιμετώπιση των αυτοάνοσων νοσημάτων.
Τα αυτοάνοσα νοσήματα σε αριθμούς:
- Περισσότερες από 100 συχνές και σπάνιες παθήσεις, οι οποίες εμφανίζουν ως κοινό σημείο προσβολής το ανοσοποιητικό (AARDA 2019)
- Άλλες επιπλέον 40 σπάνιες νόσοι πιθανόν με αυτοάνοση υποδομή (AARDA 2019)
- Υπολογίζεται σήμερα ότι 1 στους 10 ενήλικες Έλληνες εμφανίζει κάποια αυτοάνοση διαταραχή (Θυρεοειδίτιδες, σκλήρυνση κατά πλάκας, ρευματοειδής αρθρίτιδα, ψωρίαση, νόσος Crohn, έκζεμα, λεύκη, κοιλιοκάκη κλπ.), δηλαδή περισσότεροι από 900.000 Έλληνες.
- 3η κύρια αιτία θανάτου ως οικογένεια νοσημάτων
- Οχτώ στα δέκα άτομα που προσβάλλονται είναι γυναίκες
- Ευρύτεροι περιβαλλοντικοί και διατροφικοί παράγοντες εμπλέκονται κατά 2/3 στην αιτιοπαθογένεια μίας αυτοάνοσης διαταραχής (Ermann & Fathman 2001).
Επιπλέον πληροφορίες για τις αυτοάνοσες παθήσεις:
- Η φαρμακευτική αντιμετώπιση στις περισσότερες περιπτώσεις (αν όχι σε όλες) είναι καθαρά συμπωματική (αφορά το σύμπτωμα και όχι το αίτιο)
- Πλήρης έξαρση τα τελευταία χρόνια, προσβάλλοντας ακόμα και πολύ νεαρές ηλικίες
- Εμπλεκόμενο τρίπτυχο: ΔΙΑΤΡΟΦΗ – ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Αυξανόμενες επιστημονικές πληροφορίες τονίζουν τη διατροφοεξαρτώμενη φύση των αυτοάνοσων και τη σημασία των διατροφικών συστατικών στην αποκατάσταση της βλάβης του ανοσοποιητικού. Στην ανανεωμένη του εκτενή μελέτη 450 σελίδων, ο γνωστός κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης παρουσιάζει την περιεκτική διατροφική φροντίδα στα αυτοάνοσα νοσήματα.
Η προηγούμενη έκδοση του βιβλίου best seller «Αυτοάνοσα, Ανοσοποιητικό & Διατροφή» άλλαξε το τοπίο της αντιμετώπισης των αυτοάνοσων. Απέσπασε εξαιρετικές κριτικές και αποσπάσματά της κυκλοφόρησαν σε οχτώ ισάριθμα ένθετα γνωστής πανελλαδικής εφημερίδας (ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ). Η 2η έκδοση είναι εμπλουτισμένη με τα νεότερα ερευνητικά δεδομένα, αλλά και με την λεπτομερή παρουσίαση δύο επιπλέον αυτοάνοσων με υψηλή συχνότητα εμφάνισης στον ελληνικό πληθυσμό, όπως είναι ο διαβήτης LADA και η γυροειδής αλωπεκία.
Στο πρώτο μέρος του βιβλίου περιγράφονται οι βασικές αρχές της διατροφικής προστασίας του ανοσοποιητικού και συστήνονται στρατηγικές αντιμετώπισης του εμπλεκόμενου καταστροφικού τρίπτυχου: ΑΠΟΡΡΥΘΜΙΣΜΕΝΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ – ΟΞΕΙΔΩΤΙΚΟ ΣΤΡΕΣ – ΦΛΕΓΜΟΝΗ. Επίσης, απαντώνται ερωτήματα σχετικά με τις αλήθειες και τους μύθους που διέπουν τη διαχείρισή τους, τις αναγκαίες εξετάσεις, τα συμπληρώματα διατροφής κ.α. Στο δεύτερο μέρος, το βιβλίο ασχολείται αναλυτικά με τη διατροφική φροντίδα των 23 περισσότερο διαδεδομένων αυτοάνοσων νοσημάτων. Πιο συγκεκριμένα, οι αυτοάνοσες διαταραχές χωρίζονται σε 3 Ομάδες ανάλογα με τη διατροφοεξαρτώμενη φύση των συμπτωμάτων τους. Έτσι, παρουσιάζονται:
ΠΛΗΡΩΣ ΔΙΑΤΡΟΦΟΕΞΑΡΤΩΜΕΝΑ ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ
Αίτιο (ανοσοποιητική βλάβη) και αποτέλεσμα (προσβολή οργάνου στόχου) χρήζουν απόλυτης διατροφικής φροντίδας. Μπορεί να συνεπάγονται επιπλέον διατροφικές ελλείψεις.
- Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1
- Διαβήτης LADA
- Αυτοάνοση ηπατίτιδα
- Αυτοάνοση αιμολυτική αναιμία
- Νόσος Crohn
- Ελκώδης κολίτιδα
- Κοιλιοκάκη
- Αυτοάνοση γαστρίτιδα
ΚΑΤΑ ΤΟ ΠΛΕΙΣΤΟΝ ΔΙΑΤΡΟΦΟΕΞΑΡΤΩΜΕΝΑ ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ
Συνεπάγονται ή μπορεί να οφείλονται σε διατροφικές ελλείψεις. Το αίτιο (ανοσοποιητική βλάβη) χρήζει διατροφικής φροντίδας.
- Γυροειδής αλωπεκία (Alopecia areata)
- Θυρεοειδίτιδα Hashimoto
- Νόσος Graves
- Έκζεμα ή ατοπική δερματίτιδα
- Αλλεργικό άσθμα
- Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος
ΕΙΔΙΚΟΥ ΔΙΑΤΡΟΦΟΕΞΑΡΤΩΜΕΝΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ
Η αντιμετώπιση του αποτελέσματος (βλάβη ιστού ή οργάνου στόχου) δεν σχετίζεται με τη διατροφική παρέμβαση. Ωστόσο το αίτιο (ανοσοποιητική βλάβη) χρήζει διατροφικής φροντίδας.
- Ινομυαλγία
- Λεύκη
- Μυασθένεια Gravis
- Ρευματοειδής αρθρίτιδα
- Ρευματική πολυαλγία
- Σκληρόδερμα
- Σύνδρομο Sjögren
- Ψωρίαση
- Σκλήρυνση κατά πλάκας
- Αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα
Επιπλέον αναφέρονται συνοπτικές διατροφικές οδηγίες για την διαχείριση ετέρων 20 πιο σπάνιων αυτοάνοσων παθήσεων, για τις οποίες οι έως σήμερα διαθέσιμες πληροφορίες είναι περιορισμένες. Σε αυτές περιλαμβάνονται: αμυοτροφική πλάγια σκλήρυνση (ALS), αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο, αυτοάνοση δερματίτιδα, αυτοάνοση νευροπάθεια, αυτοάνοση ηπατίτιδα, αυτοάνοση θρομβοκυτταροπενία, αυτοάνοση νόσος των επινεφριδίων, αυτοάνοση ωοθηκίτιδα και ορχίτιδα, δερματοπολυμυοσίτιδα, ερπητοειδής δερματίτιδα, θρομβωτική θρομβοπενική πορφύρα (TTP), κοκκιωματώδης αγγειίτιδα Wegener, κροταφική αρτηρίτιδα, μυϊκή δυστροφία, μυοσίτιδα, νόσος του Behçet, πρωτοπαθής χολική κίρρωση, αυτοάνοση μυοκαρδιοπάθεια και το σύνδρομο Guillain-Barré.
Το βιβλίο ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ, ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ & ΔΙΑΤΡΟΦΗ έρχεται να δώσει επιστημονικές απαντήσεις μέσα από τα πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα για το πώς με τη βοήθεια μίας στοχευμένης διατροφής μπορεί να αντιμετωπιστεί, ακόμα και να αντιστραφεί μία αυτοάνοση διαταραχή. Ο έγκριτος κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης παρουσιάζει ένα μοναδικό βιωματικό σύγγραμμα για τα ελληνικά δεδομένα, προσφέροντας στους ενδιαφερόμενους: άτομα που επιθυμούν να προστατεύσουν το ανοσοποιητικό τους, ασθενείς με αυτοάνοσα, ευαισθητοποιημένους επιστήμονες υγείας όπως διατροφολόγους, ανοσολόγους, αλλά και σε όλες τις ειδικότητες που εμπλέκονται στη θεραπευτική προσέγγιση των αυτοάνοσων, έναν απόλυτο οδηγό πρόληψης και αντιμετώπισης των αυτοάνοσων διαταραχών. Το βιβλίο προλογίζει ο καθηγητής Χαροκοπείου Πανεπιστημίου κ. Λάμπρος Συντώσης.