TSEXOF

Η παρούσα τρίτομη έκδοση αποτελεί μετάφραση της επιλογής διηγημάτων του Τσέχοφ που εκδόθηκε στα ρωσικά στη Μόσχα το 1984, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ογδόντα χρόνων από το θάνατο του συγγραφέα, και περιλαμβάνει μικρά και μεγάλα διηγήματα και ορισμένες από τις νουβέλες.
Τα έργα που την αποτελούν έχουν επιλεγεί από ειδικούς μελετητές του έργου του συγγραφέα.
Ο  πρώτος και ο δεύτερος τόμος, συνοδεύονται από το εισαγωγικό άρθρο του Γ. Π. Μπέρντνικοφ, αντεπιστέλλοντος μέλους της Ακαδημίας Επιστημών, βιογράφου του Τσέχοφ και ενός από τους πιο σημαντικούς μελετητές του έργου του, καθώς και από ένα συνοπτικό αλλά ολοκληρωμένο βιογραφικό σημείωμα από ανθολογία της ρωσικής λογοτεχνίας για την έβδομη τάξη των σχολείων μέσης εκπαίδευσης, έκδοση των Κρατικών Παιδαγωγικών Εκδόσεων του Υπουργείου Παιδείας της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (Μόσχα, 1947).
Μετά το κείμενο καθενός από τα έργα που περιλαμβάνουν αυτοί οι τόμοι παρατίθενται οι πιο σημαντικές, κατά τη γνώμη μας, κρίσεις και σχόλια, από το πλήθος των κριτικών και σχολίων που δημοσιεύτηκαν στον τύπο της εποχής μετά την πρώτη δημοσίευση κάθε έργου του Τσέχοφ από κριτικούς λογοτεχνίας, συγγραφείς και γενικά παράγοντες της τέχνης και του πολιτισμού.
Ο Τσέχοφ στα έργα του αναφέρει ιστορικά πρόσωπα, συγγραφείς, καλλιτέχνες, γεγονότα, τοπωνύμια κ.λπ. γνωστά στους Ρώσους, αλλά άγνωστα στους υπολοίπους. Για πληρέστερη ενημέρωση των Ελλήνων αναγνωστών, δίνονται πληροφορίες με υποσημειώσεις για τα περισσότερα από τα παραπάνω ονόματα, τοπωνύμια κ.λπ., που προέρχονται από τη βιβλιογραφία που αναφέρεται στο τέλος των βιβλίων.
Αναδημοσιεύεται ο πρόλογος του Κώστα Γεωργουσόπουλου από τον πρώτο τόμο, επειδή δεν αφορά μόνο τα έργα που περιέχονται σ’ εκείνον, αλλά περιέχει κρίσεις γενικά για το συγγραφέα και ολόκληρο το έργο του.
Αποσπάσματα από τον πρόλογο του Γιάννη Στυλιάτη
ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ. ΤΟΜΟΣ Α΄
Α.Π. ΤΣΕΧΟΦ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ. ΤΟΜΟΣ Α΄


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΥΛΙΑΤΗΣ
ΠΡΟΛΟΓΟΣ: ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Η πέννα ως μικροσκόπιο (του Κώστα Γεωργουσόπουλου)
Πρόλογος του μεταφραστή
Η συνείδηση του σκοπού (Εισαγωγικό άρθρο του Γ. Π. Μπέρντνικοφ)

Ο θάνατος ενός υπαλλήλου
Ο χοντρός και ο λιγνός
Το βατραχόψαρο
Καημός
Η ευτυχία
Νυστάζω
Ο παροξυσμός
Η Παπριγκούνια
Θάλαμος Νο 6
Ο μαύρος μοναχός
Καθηγητής Φιλολογίας
Ο φοιτητής
Το σπίτι με το μεσόστεγο

ΤΡΙΛΟΓΙΑ
Ένας άνθρωπος σε θήκη
Το φραγκοστάφυλο
Για την αγάπη

Ιόνιτς
Η Ψυχούλα
Η κυρία με το σκυλάκι
Ο Αρχιερέας
Η νύφη

Βιβλιογραφία σχολίων κρίσεων και υποσημειώσεων
Συνοπτική Βιογραφία