Ερμηνεύει ο ηθοποιός Νίκος Ιορδανίδης
Ο πιο συστηματικός μελετητής του ποιήματος του Ρίτσου, ο Πίτερ Μπήαν, υποστήριξε ότι ο ποιητής χρησιμοποίησε τον μύθο του Φιλοκτήτη με τέτοιο τρόπο ώστε να αποτυπώσει όλη την ελληνική ιστορική εμπειρία, επισημαίνοντας μάλιστα ότι «η σημαντικότερη πολιτική αλλαγή στη ζωή του ίδιου του Ρίτσου, όπως και του Σοφοκλή, ήταν η διάσπαση της ενότητας των Ελλήνων».
Ο Ρίτσος ταλαντεύεται μεταξύ ιστορικής πληγής και ψυχικού τραύματος, ιδεολογικού καθήκοντος και ιδιωτικής ενδοσκόπησης, πράξης και προσωπείου, πολέμου και φιλίας. Αν ο Φιλοκτήτης του Σοφοκλή είναι μια ιστορία πόνου, απάτης και του πώς κερδίζεται ο πόλεμος, ο μονόλογος του Ρίτσου είναι πιο αμφίσημος σε σχέση με άλλες, παλαιότερες και σύγχρονες, εκδοχές του μύθου. Εστιάζοντας στον Νεοπτόλεμο και όχι στον Φιλοκτήτη, ο Ρίτσος προσθέτει μια νέα διάσταση στη σύγχρονη πρόσληψη του μύθου και δοκιμάζει να προσδιορίσει τη συνολική πολιτική του θεωρία: Είμαι ζωντανός σημαίνει συμμετέχω σ’ έναν προβληματικό κόσμο. Πρέπει να πάμε στην Τροία, αλλά πρέπει να πάμε όχι πια ξεγελασμένοι από μηχανισμούς που η ίδια η ιστορία έχει διαψεύσει, είτε από φτηνούς ή χρεωκοπημένους μύθους, αλλά να προχωρήσουμε με τα μάτια ορθάνοιχτα, χωρίς αυταπάτες, μεταφέροντας τη «σιωπή» μας, μέσα στην οποία θα αποδεσμευτούν νέες δυνάμεις, που θα χρησιμεύσουν στην ανθρωπότητα σαν ένα γεφύρωμα προς το μέλλον.
ΟΧΙ «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι» πια... αλλά με «το ένδον ρήμα» μέσα στην Ιστορία... με τον εσώτερο πυρήνα του ο καθένας μέσα στα πράγματα, στην αέναη αλλαγή, στη ζωή και στο θάνατο... γνωρίζοντας πως δεν υπάρχει καμιά νίκη και πως «η ελευθερία είναι πάντα κλειστή-περισφίγγει ολόκληρο το σώμα...» όπως γράφει ο ποιητής.
Παρασκευή 29/12/17 στις 9.00μ.μ.
γενική είσοδος: 7 ευρώ
διάρκεια: 60 λεπτά
Χώρος Τέχνης «Ιδιόμελο»,
Ελευθερίου Βενιζέλου 17 και Βασιλέως Κων/νου,
Μαρούσι, Μετρό Στάση Αμαρούσιο
πληροφορίες – κρατήσεις: 210 68 17 042, κιν: 6984 613252