Το αινιγματικό έργο του Ευριπίδη «Κρήτες», αναζητά να συνθέσει τα σπαράγματά του,τα οποία ζωντανεύουν επί σκηνής,δεμένα με μια μεταφυσική μινωική τελετουργική ατμόσφαιρα. Ένα ταξίδι στο χρόνο και το λαβύρινθο.Στην Κνωσό, που σημαίνει Γνώση.
Και το όραμα του Δαίδαλου να μας οδηγεί μπρος- πίσω στο χρόνο, μέσα κι έξω από τις πτυχές και τους διαδρόμους του νου και της ψυχής μας. Ο μύθος της Πασιφάης, η θέση της ιερής γυναίκας, ο αινιγματικός ρόλος του χορού των μυστών, η ανδρική θυρσοτίναξη ως επισφράγισμα της ιερής ένωσης Πασιφάης-Ταύρου, ο χορός Σελήνης και Ηλίου, ο χορός της ζωής, η τελετουργία των όφεων, η Μεγάλη Μητέρα Θεά, και ο Ίκαρος σε μια μελαγχολική μονωδία πριν την πτώση του.
Μύηση. Απελευθέρωση. Μαγεία.
Η τραγωδία ΚΡΗΤΕΣ του Ευριπίδη, γράφτηκε το 430 π.Χ και σήμερα δε σώζονται, παρά μόνο σπαράγματά της. Με προσεκτική ανασύνθεση και ακαδημαϊκή μελέτη, η Ομάδα Τέχνης & Χορού ΑΤΡΑΠΟΣ , σε συνεργασία με τη δυνατή πένα της Λέτας Κουτσοχέρα, επιχειρεί μια τελετουργική αναβίωση των μινωικών μυστηρίων και έναν αποσυμβολισμό του μύθου, με κοινωνικές, φυσικές, αλλά και μεταφυσικές προεκτάσεις. Η ακαδημαϊκή μελέτη του πολιτισμιολόγου Παρμενίδη Μπουσίου, η δραματουργική πρόταση της Αρσινόης Λίλυς Καραδήμα και ο ποιητικός λόγος της Λέτας Κουτσοχέρα που ζωντανεύει και γεμίζει τα αινιγματικά κενά στα χαμένα μέρη του έργου, επιχειρούν μια ολοκληρωμένη παρουσίαση των Ευριπίδειων Κρητών.
Όταν ο Μίνωας λαμβάνει έναν πανέμορφο λευκό ταύρο από τη θάλασσα, ένδειξη από το θεό Ποσειδώνα πως είναι ο ισχυρός βασιλιάς της Κρήτης, δεν πράττει τη θυσία που είχε υποσχεθεί. Ως τιμωρία, η οργή του Ποσειδώνα δημιουργεί μια ακαταμάχητη έλξη στη γυναίκα του Μίνωα, την Πασιφάη, η οποία ζευγαρώνει με τον λευκό ταύρο, με τη βοήθεια του πολυμήχανου Δαίδαλου, κάτι που εξοργίζει τον Μίνωα. Από την ένωση αυτή γεννιέται ο Μινώταυρος, ένα κράμα ανθρώπου και ζώου. Συμβολισμοί για τη ζωή, το χρόνο, το θάνατο, τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία, τη Γνώση, το επέκεινα.
Μια διαφορετική προσέγγιση της τραγωδίας, με έντονες αναφορές στην τελετουργική κινησιολογία της μινωικής εποχής και χορογραφίες βγαλμένες από στιγμιότυπα αποτυπωμένα σε σπάνιους σφραγιδόλιθους.
ΣΥΓΓΡΑΦΗ- ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ* -ΠΟΙΗΣΗ: Λέτα Κουτσοχέρα
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ/ ΧΟΡΟΓΡΑΦIEΣ/ ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑ: Aρσινόη Λίλυ Καραδήμα
ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ: Παρμενίδης Ιω. Μπουσίου
ΦΩΝΗΤΙΚΗ ΠΡΟΕΡΓΑΣΙΑ: Βίβιαν Ιωάννου
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ: Λίνα Δαμασκοπούλου
EΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ: Dominique Delqausse
ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Δαήμων Φουστέρης
ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ, PROPS: Εξηκίας Τριβουλίδης
ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ: KarakaΞa
*ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΤΟΥ Γεώργιου Σαμπατακάκη
ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ:
ΔΑΙΔΑΛΟΣ: Αντώνης Μουλάς
ΠΑΣΙΦΑΗ: Βίβιαν Ιωάννου
ΜΙΝΩΑΣ: Παρμενίδης Μπουσίου
ΙΚΑΡΟΣ: Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος
ΜΗΤΕΡΑ ΘΕΑ ΤΩΝ ΟΦΕΩΝ: Αρσινόη Λίλυ Καραδήμα
ΧΟΡΟΣ: Λίνα Δαμασκοπούλου, Διώνη Γκανάτσιου, Μυρτώ Μουζάκη, Μυρσίνη Μορέλλι
ΜΥΣΤΕΣ ΙΔΑΙΟΥ ΔΙΟΣ: Aντώνης Πασβάντης, Γιάννης Κωσταράς, Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος
Σημείο Πολιτισμού ΧΥΤΗΡΙΟ
Ιερά Οδός 44 (στάση ΜΕΤΡΟ: Κεραμεικός), Τηλ.: 210 3412313
΄Εναρξη παραστάσεων: Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017
Ακολουθούν δυό ακόμη παραστάσεις
Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017
Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017
Ώρα έναρξης παράστασης :
21.00 μμ
Τιμές Εισιτηρίων:
Γενική είσοδος 10€
Φοιτητές, άνεργοι, ΑΜΕΑ, άνω των 65 ετών,ομαδικές προσελεύσεις : 8€
Ατέλεια καλλιτεχνών,Σχολεία,
παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών : 5 ευρώ
Ώρες ταμείου: Καθημερινά 5.00 μ.μ. - 9.00 μ.μ.
Τηλ.: 2103412313 & 2108628203
Προπώληση μέσω www.viva.gr
Παραγωγή
Sigma Θεατρική