MARGARITA

Ήταν το 1975, που η Έλλη Λαμπέτη σύστησε στο ελληνικό κοινό το θεατρικό έργο “Δεσποινίς Μαργαρίτα”  του Ρομπέρτο Ατάιντε. 

To έργο, δυνατός μονόλογος όσο λίγοι,  έχει γνωρίσει παγκόσμια επιτυχία κι αποτελεί και την πλέον μεγάλη του Βραζιλιάνου συγγραφέα, παρά το γεγονός ότι ό ίδιος έγραψε 23 ακόμη έργα.

Η «Δεσποινίς Μαργαρίτα» είναι μία δασκάλα του Δημοτικού που στην αίθουσα διδασκαλίας ξετυλίγει τη διττή της ταυτότητα. Της δασκάλας, μα και της γυναίκας που εξουσιάζει.

Όταν ο Ατάιντε  έγραψε αυτό τον τόσο ξεχωριστό μονόλογο, στην πατρίδα του τη Βραζιλία υπήρχε δικτατορία. Ισως γι αυτό και το έργο έχει εμφανώς πολιτική διάσταση.

Θάλεγε κανείς ότι πρόκειται για μία αλληγορία πάνω στη δύναμη της εξουσίας, όπως τη συναντάμε στην κοινωνία, στην οικογένεια, στο σχολειό, στην εκκλησία, στο κράτος…

Πολλοί σπουδαίοι ηθοποιοί έχουν ερμηνεύσει τη Δεσποινίδα Μαργαρίτα . Η Ανί Ζιραντό, η Εστέλ Πάρσονς…ενώ στην Ελλάδα  εκτός από την Ελλη Λαμπέτη, η Θέμις Μπαζάκα, η Λήδα Πρωτοψάλτη, ο Γιώργος Μαρίνος, η Ολια Λαζαρίδου κ.α.

Mε το ρόλο αναμετριέται  με  έξοχο αποτέλεσμα η Εφη Μουρίκη, υπό τη σκηνοθετική οδηγία του Πέτρου Ζούλια –που ο ίδιος έχει δώσει μόνο επιτυχίες στα «μικρά σχήματα»-.

Σκηνικό-Κοστούμια: Αναστασία Αρσένη

Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη

Μουσική: Παναγιώτης Τσεβάς

 

ΘΕΑΤΡΟ ΧΩΡΑ

Aμοργού 20 Κυψέλη

τηλ. 210.8673945