kinhs

Πώς είναι να γεννιέσαι σε μία χώρα και να μεταναστεύεις σε μίαάλλη; Ποια προβλήματα αντιμετωπίζει ένας μετανάστης; Τι συνεπάγεται ηπροσαρμογή σε ένα νέο περιβάλλον, σε μια νέα χώρα, μια νέα γλώσσα και μια νέαπραγματικότητα όπου είσαι ξένος;

Ο Luis Gomezbeck υποδύεται τον μετανάστη, ο οποίος μόνος τουμπροστά στο κοινό, αναλογίζεται πώς είναι να γεννιέσαι σε μια χώρα και ναμεταναστεύεις σε μια άλλη. Μιλά σε πρώτο πρόσωπο και με παρρησία ξεδιπλώνει τηνιστορία όλης της ανθρωπότητας ανεξαρτήτως εποχής με τους στίχους του Καβάφη ναπαρεμβάλλονται σε καίρια σημεία.

Το δίδυμο Torres de Miguel - Gόmezbeck δεν είναι άγνωστο στοαθηναϊκό κοινό, αφού έχει παρουσιάσει με επιτυχία σε πανευρωπαϊκή πρεμιέρα ταέργα «Serengeti» και «Narita Airport» Η φιλία και η συνεργασία τους μετρά τουλάχιστον 25 χρόνια (στο Μεξικό, την Αργεντινή και την Ελλάδα). Και οι δύοκαλλιτέχνες υπήρξαν κάτοικοι διαφορετικών χωρών και κράτησαν επαφή όλα αυτά ταχρόνια. Στην Ελλάδα έχουν παρουσιάσει τα έργα «Serengeti», «Narita Airport», «Puerto Madryn» και «Διέλευση προς τον… Θάνατο»  σε συνεργασία με τους Έλληνες καλλιτέχνεςΔέσποινα Σαραφείδου, Χάρη Χιώτη, Ναταλί Τσάβες, Κωνσταντίνο Θεμελή, Χάρη Μπότσηκ.ά.

Το έργο «Ελευθερία Κινήσεων» είναι η νέα παραγωγή της ΣΑΪΤΑ εταρείας πολιτισμού ΑΜΚΕ, που θα ταξιδέψει στην Ελλάδα και σε χώρες του εξωτερικού,

Σκηνοθετικό σημείωμα:

Το έργο "Ελευθερία Κινήσεων" είναι ένας μονόλογος πουέγραψα βασισμένος σε μαρτυρίες μεταναστών. Είναι ιστορίες μετανάστευσης, δηλαδή,που ναι μεν είχαν μια δύσκολη πορεία, αλλά είχαν και ένα αίσιο τέλος. Τοκείμενο αναλύει με παρρησία, το φαινόμενο της μετανάστευσης από τη σκοπιά τωνίδιων των μεταναστών και των εμπειριών τους μέσα από την καθημερινότητα, τηνπροσαρμογή και την ενσωμάτωσή τους. Δηλαδή, την εκμάθηση μιας καινούριαςγλώσσας, την εύρεση εργασίας, την τακτοποίηση εγγράφων και αδειών και κυρίως τημετατροπή της ατομικής υπόστασης σε ξένο στοιχείο.

Επίσης, συνέλαβα την ιδέα του έργου, όταν συνειδητοποίησα πως ημετανάστευση, την τελευταία δεκαετία έχει μετατραπεί σε ένα περιττό κακό και γιαπολλούς είναι η αιτία όλων των δεινών της ευρωπαϊκής κοινωνίας. Όμως, στηνπραγματικότητα η μετανάστευση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Ιστορία τηςανθρωπότητας. Γι' αυτό και κατά κάποιον τρόπο, όλοι είμαστε απόγονοιμεταναστών.

Σκέφτηκα πως ήταν η κατάλληλη στιγμή να διηγηθώ αυτές τις ιστορίεςμε τη βοήθεια του καρδιακού μου φίλου και ηθοποιού Λούις Γκόμεζμπεκ. Ησυμμετοχή του στην παράσταση είναι για ‘μένα ιδιαίτερα σημαντική, διότιγνωριζόμαστε πάνω από 25 χρόνια, προτού καν και οι δύο μεταναστεύσουμε.Αμφότεροι, έχουμε ζήσει πάνω από τη μισή μας ζωή εκτός Μεξικό και έχουμε ναδιηγηθούμε πολλά.

Τέλος, αποτελεί ιδιαίτερη τιμή το έργο μου να κάνει την παγκόσμιαπρεμιέρα του στην Αθήνα, στον τόπο που χάρισε απλόχερα το θέατρο στηνανθρωπότητα.

Ramiro Torres de Miguel

KINHS

Κείμενο - Σκηνοθεσία: Ramiro Torres de Miguel

Μετάφραση -Ερμηνεία: Luis Gόmezbeck

Βοηθός σκηνοθέτη – Οργάνωση παραγωγής: Βιργινία Μιχαήλ

Ενδυματολόγος: Ελένη Εξάρχου

Τεχνική υποστήριξη: Γιώργος Ψυχράμης

Γραφιστικά: Iván Riegwlen

Φωτογραφίες:Υπατία Κορνάρου

ΓραφείοΤύπου - Επικοινωνία: Ράνια Παπαδοπούλου
(Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)

Παραγωγή: Σαΐτα Εταιρεία Πολιτισμού ΑΜΚΕ

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Τρίτη 10, 17, 31 Οκτωβρίου

και 7 Νοεμβρίου στις 21:00

Εισιτήρια:

Γενική είσοδος: 15€
Προσφορά προπώλησης: 12€ (για αγορές έως 20/9)

Κρατήσεις –Αγορά εισιτηρίων:

Στο ταμείοτου θεάτρου και στο τηλέφωνο: 2103412689

Στο τηλέφωνο της ΣΑΪΤΑ εταιρείας πολιτισμού: 6973021866

Θέατρο Άβατον

Ευπατριδών 3, Αθήνα 118 54

https://shorturl.at/emuLR

Tηλέφωνο: 2103412689