TYXAIOS 1

Το απόλυτο talk of the town της σεζόν, η sold out παράσταση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, το πιο πολυπόθητο θεατρικό εισιτήριο, ΕΡΧΕΤΑΙ!

Μετά την επιμονή του κοινού, οι Πάνος Βλάχος, ΦοίβοςΡιμένας,  Ιφιγένεια Αστεριάδη, Κωνσταντίνος Μαγκλάρας και Στέλιος Πέτσος επιστρέφουν - υπό τη σκηνοθετική πάντα οδηγία του Γιάννη Κακλέα- στον τόπο του εγκλήματος, το Θέατρο Γκλόρια, από 5 Οκτωβρίου.

ΟΝτάριο Φο, αυτός ο δαιμόνιος δραματουργός, βασιζόμενος σε πραγματικά γεγονότα που συνέβησαν στην Ιταλίας σε καιρούς έντασης, έγραψε μια αριστουργηματικά φαρσική, καυστική και καταγγελτικήσάτιραγια τη βία,την ηλιθιότητα,την αυθαιρεσία της εξουσίας,κατασκευασμέναψεύδηκαι τη σκόπιμα «τυφλή»Δικαιοσύνη,υπηρέτη ενός συστήματος διαφθοράς.

 

ΤΟ ΕΡΓΟ

Μέσα από μια έξυπνη και επίκαιρη κωμωδία,η εξουσία ξεγυμνώνεται και παρουσιάζονταιτα «αδιάσειστα» στοιχεία που χρησιμοποιούνται για την ενοχοποίηση κάποιου.Ένα ανοιχτό παράθυρο στον έκτο όροφο μπορεί να αποτελέσει λύση όταν η ψυχραιμία χάνεται και ο θάνατος θα αρχειοθετηθεί απλώς ως «τυχαίος»!

Ο Ντάριο Φο καταφέρνει να ξεσκεπάσει μέσα από το έργο του, τη δολοφονία του «αναρχικού σιδηροδρομικού» Τζουζέπε Πινέλι, που διαπράχθηκε από την ιταλική αστυνομία. Με σατιρικό και ειρωνικό τρόπο καταγγέλλειτο τραγικό συμβάν, καυτηριάζει την κατάχρηση της εξουσίας καιαν και γράφτηκε πριν από χρόνια για να ασκήσει κριτική στην ασύδοτηεξουσία του συστήματος δικαιοσύνης της Ιταλίας και της κυβερνητικής διαφθοράς, σήμερα, χρόνια μετά, ο θεατής δεν θα δυσκολευτεί να βρει πολλές –πάρα πολλές- ομοιότητες με την Ελλάδα του σήμερα.

Λέει ο Ντάριο Φο:«Το έργο παίζεταιαπό τον καιρόπου γράφηκε με αμείωτη επιτυχία. Ίσως γιατί στη ζωή πληθαίνουν κάθε τόσο η αιματοχυσία, οι βόμβες τα μεγάλα λόγια και τα μεγάλα σκάνδαλα… Πάντα από τα ίδια συστήματα που οργανώνουν τη βία και που δεν μπορούν να χωνέψουν αυτούς που δεν σκύβουν το κεφάλι.»

 TYXAIOS 4

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Στην παράστασή μας το έργο, η πλοκή και η ανατρεπτική ματιά τουσυγγραφέαείναι η βάση για να σχολιάσουμε με χιούμορτην δική μας πραγματικότητα ακολουθώνταςκαι την άποψη τουΝτάριο Φο:

«Δεν θεωρώ ένα έργο μου ολοκληρωμένο,αλλά ανοιχτό σε συνεχείς διαφοροποιήσεις. Ακόμη και σήμερα όποιος ανεβάζει κείμενά μου σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου πρέπει να ξέρει πως έχει να κάνει με ένα υλικό ρευστό,ικανό νατο προσαρμόσει κανείςκαι να το πλάσει στα μέτρα της δικής του πραγματικότητας και να ανασύρει αναφορές που θα κάνουν την πλατεία του θεάτρου να θυμώσει, να σκεφτεί, να γελάσει.»

Με αφορμή το έργο τουΝτάριο Φοη παράσταση στοΘέατρο Γκλόριαακολουθείτα χνάρια ενός αρχετυπικούΓελωτοποιού.Μία διαχρονική δαιμονική,αστείακαι επικίνδυνη φιγούραγια κάθε εξουσία και κάθε στερεότυπο.Αρχίζουμε απότη γέννησή του, τα ταξίδια του στον χώρο και στον χρόνοκαι καταλήγουμεστοεδώ και τώρα.

 

«Είμαι εδώείμαι μια στιγμή,

αφορμή για ρωγμήμε τιμή,

χωρίς τιμήείμαι το πάν – δωρεάν.

Έχω περίεργες ορέξεις

για λέξεις

με λόγια κοφτερά

κόβω τα φτερά

σε ψεύτες και απατεώνες.

Άλλα λόγια τα κάνω λάμες

που κόβουν τις παλάμες

αυτών που κλέβουν τους αγώνες

που βάζουν ψέματα στα βλέμματα

σε όσους γελάνε για να ξεγελάνε.

Όχι δεν διψάω για αίμα

θέλω να ρίξω φως στο ψέμα

σε αυτά που μένουν στα σκοτάδια

σ’ αυτούς που σκότωσαν με χάδια

Πήρα ανάσα μα δεν την κράτησα

Κοίτα πωςτρέχω,

ποτέ δεν σταμάτησα

βρήκα την τέλεια ευκαιρία

να πω αυτή τηνιστορία:

«Τον τυχαίο θάνατο ενός Αναρχικού»

Κι όλα αυτά σε μια παράσταση με δαιμονική ενέργειατραγούδια, ζωντανή μουσική και καυστικό χιούμορ από  μια ομάδα ηθοποιών που παίζουν, χορεύουν, τραγουδούν διακωμωδώντας βιωματικά το δικό τους σήμερα μέσα από την ιστορία του έργου.

 TYXAIOS 5

Σκηνοθεσία/Δραματουργική επεξεργασία: Γιάννης Κακλέας

Σκηνικά: ΗλένιαΔουλαδίρη/Γιάννης Κακλέας

Κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη

Μουσική σύνθεση: Βάϊος Πράπας

Στίχοι τραγουδιών: Πάνος Βλάχος

Χορογραφίες: Αγγελική Τρομπούκη

Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου

Βοηθοί Σκηνοθέτη: Λητώ Τριανταφυλλίδου, Ρέα Σαμαροπούλου

Βοηθός ενδυματολόγου: Ιωάννα Καλαβρού

Βοηθός φωτίστριας: Στέβη Κουτσοθανάση

Παίζουν: Πάνος Βλάχος, Φοίβος Ριμένας, Ιφιγένεια Αστεριάδη, Κωνσταντίνος Μαγκλάρας, Στέλιος Πέτσος, Παναγιώτης Κατσώλης.

Μουσικός επί σκηνής: Βάιος Πράπας

 

Πρεμιέρα: 5 Οκτωβρίου 2022

 

Ημέρες και ώρες παραστάσεων

Τετάρτη 20.00

Πέμπτη 21.00

Παρασκευή 21.00

Σάββατο 18.00 και 21.00

Κυριακή 20.00

 

Εισιτήρια:20€ κανονικό,

17€ φοιτητικό, ΑΜΕΑ, ανέργων, άνω 65 ετών

Προπώληση στη viva.gr:

https://www.viva.gr/tickets/theater/o-tyxaios-thanatos-enos-anarxikou/

 

Θέατρο Γκλόρια,

Ιπποκράτους 7, Αθήνα 

Τηλέφωνο κρατήσεων: 210 3600832

Διαφήμιση SocialMedia: RenegadeMedia / Βασίλης Ζαρκαδούλας

Παραγωγή: ΤΕΧΝΗΧΩΡΟΣ 

Επικοινωνία – Γραφείο Τύπου:

Μαρία Τσολάκη