Η ομάδα «Αφού» παρουσιάζει την πρώτη χάρτινη τρισδιάστατη παράσταση στην Ελλάδα «Δαίδαλος και Ίκαρος» στο θέατρο Αλκμήνη από 2 Οκτωβρίου 2022 και κάθε Κυριακή στις 12 το μεσημέρι για όλη την οικογένεια και καθημερινές για σχολεία. «Ο Δαίδαλος και Ίκαρος», η πρώτη pop up paper puppet παράσταση, που παρουσιάστηκε με επιτυχία στο πρόγραμμα «Όλη η Ελλάδα Ένας Πολιτισμός» 2021 του Υπουργείου Πολιτισμού, παντρεύει αριστοτεχνικά την τέχνη του θεάτρου, της εμψύχωσης, του κουκλοθεάτρου, των εικαστικών, της αφήγησης και της μουσικής.
Μέσα από ένα πρωτότυπο pop- up σκηνικό, τρισδιάστατες κατασκευές, κούκλες και αντικείμενα φτιαγμένα με παραδοσιακές Ιαπωνικές τεχνικές και ένα εντυπωσιακό κινούμενο πανόραμα, η ομάδα παρουσιάζει τον πρώτο «πτητικό» μύθο της ανθρωπότητας! Σε ένα εικαστικό σύμπαν με ατμοσφαιρικούς φωτισμούς, θα περιηγηθούμε στην Αρχαία Αθήνα, στην Ακρόπολη, στην Αρχαία Αγορά, στον Άρειο Πάγο, στο εργαστήριο του αρχιτέκτονα Δαίδαλου, όπου έφτιαξε περίφημα έργα γλυπτικής και καθημερινά χρηστικά αντικείμενα που χρησιμοποιούμε ακόμα και σήμερα. Στην Κρήτη και το παλάτι του Μίνωα όπου δημιούργησε τον Λαβύρινθο και αργότερα στη Σικελία του βασιλιά Κώκαλου. Χώροι εξωτερικοί, η θάλασσα και ο ουρανός, η θέα πάνω από το Ικάριο Πέλαγος όπου κάνουν ο Ίκαρος και ο Δαίδαλος τη μοιραία πτήση, όλα εικονοποιούνται σε εναλλασσόμενες σκηνές τριών διαστάσεων. Μουσικές και ηχητικές μεταμορφώσεις σε έναν χώρο ονειρικό, αφήνουν το νου να ταξιδέψει σε κόσμους και ιστορίες μυθολογικές.
Μια περιπέτεια που ζωντανεύει με μοναδικό τρόπο το μύθο του Δαίδαλου που ήταν «ξακουστός σε όλον τον κόσμο, ταυτόχρονα για την τέχνη του, τις περιπλανήσεις και τις συμφορές του». Μια χειροποίητη παράσταση για τους πρώτους ανθρώπους που έφτιαξαν φτερά και πέταξαν χιλιάδες χρόνια πριν, για να κατακτήσουν την ελευθερία! Ένα πολυθέαμα φτιαγμένο πάνω σε λευκό καμβά, όπου μικροί και μεγάλοι ενεργοποιούν τη φαντασία τους, προβάλλοντας τις δικές τους σκέψεις για τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση και την απελευθερωτική δύναμη της δημιουργίας.
*Η παράσταση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το Σεπτέμβριο του 2021 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών με χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στο πλαίσιο του θεσμού «Όλη η Ελλάδα Ένας Πολιτισμός», υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, σε εκτέλεση παραγωγής του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης και με την υποστήριξη του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Δήμητρα Πεμούση
Κείμενο: ομάδα Αφού
Εικαστικός Σχεδιασμός – Σκηνογραφία: Παύλος Νικολακόπουλος
Σχεδιασμός φωτισμών: Κωνσταντίνος Κωστόπουλος
Πρωτότυπη Μουσική – Ηχητική Δραματουργία: Μανώλης Μανουσάκης
Δραματουργική επεξεργασία: ομάδα Αφού/ Αλεξάνδρα Λιακοπούλου
Επιμέλεια κίνησης: Ιωάννα Βασιλακοπούλου
Κατασκευές: Δήμητρα Πεμούση, Ευρυδίκη Πεμούση
Ειδικές Κατασκευές: Αλέξης Παπαχατζής, Βασιλική Μαλτσάκη
Κατασκευή crankie scroll: Γιάννης Τσιούτας
Τεχνικός φωτισμών: Κώστας Κωστόπουλος
Γραφιστικός σχεδιασμός: Μαρίνος Τζιάρος
Promo video: DK Studio
Φωτογραφίες: K. Κωστόπουλος Διαφημιστική Φωτογραφία
Επικοινωνία: ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙ
Παραγωγή: ΑΜΚΕ ΜπαGάζια
Παίζουν
Δήμητρα Πεμούση, Ήβη Ναθαναήλ- Αναγνώστη
Θέατρο Αλκμήνη:
Αλκμήνης 8-12, Κάτω Πετράλωνα, Αθήνα (πλησίον μετρό Κεραμεικός)
Πρώτη παράσταση: 2 Οκτωβρίου 2022 στις 12 το μεσημέρι
Παραστάσεις: Κάθε Κυριακή στις 12 για το κοινό και καθημερινές για σχολεία κατόπιν συνεννόησης
Εισιτήρια: Προπώληση από 1/9 online στο https://www.ticketservices.gr/event/daidalos-kai-ikaros-omada-afou/ τηλεφωνικά στο 2107234567 και στο εκδοτήριο της Ticket Services στην Πανεπιστημίου 39, Αθήνα
Τηλέφωνο θεάτρου: 2103428650 (επικοινωνία: 18.00-22.00 & Κυριακή 10.30-12.30)
Τηλέφωνο κρατήσεων για σχολεία & συλλόγους: 210 3803197, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. (επικοινωνία: Δευτέρα έως Παρασκευή 09.00-14.00)
Τιμή εισιτηρίου: 10€: γενική είσοδος/ 7€: άνεργοι συνταξιούχοι τρίτεκνοι-πολύτεκνοι, ΑΜΕΑ, γκρουπ 15 άτομα+/ ειδικές τιμές για σχολεία & συλλόγους γονέων & κηδεμόνων