Η αριστουργική συμφωνική καντάτα ,του Αρμένιου μουσικοσυνθέτη Rostom Alagian, είναι αφιερωμένη στη μνήμη των 22 εκατομμυρίων θυμάτων της Σοβιετικής Ένωσης από τους Ναζί.
Μεταφορά του έργου από δίσκο βινυλίου της Μelodia σε ψηφιακό δίσκο και έκδοση στην Ελλάδα από το Ελληνοαρμένικο Κέντρο Πολιτισμού Rostom Alagian , με εξώφυλλο του μεγάλου ζωγράφου Δ. Μυταρά.
Ο Ροστώμ Αράμοβιτς Αλατζιάν (1916-2009) Mουσικοσυνθέτης και μαέστρος.
Πατέρας του υπήρξε ο Αρμενικής Εθνικότητας, από την Κωνσταντινούπολη Αράμ Αλατζιάν και μητέρα του η Ελληνίδα, επίσης από την πόλη, Ελένη Ποζίδου.
Διετέλεσε επί σειρά ετών γεν. Διευθυντής πασών των ορχηστρών για τις περιοχές Βλαδικαυκάσου, Γεωργίας και Αρμενίας. Τα έργα του Συνθέτη είναι γνωστά όχι μόνο μεταξύ των επαγγελματιών μουσικών, αλλά και σε ολόκληρο το λαό της πρώην μεγάλης Σοβιετικής Ένωσης κι έχουν παιχθεί πολλές φορές από μεγάλους Μαέστρους, όπως ο Ογκανές Τσικιντζιάν, στην όπερα της Τυφλίδας, της Μόσχας, του Ερεβάν και αλλού. Μελοποίησε μεγάλους Ρώσους, Γεωργιανούς και Αρμένιους ποιητές, όπως οι Αλεξάντερ Μπλοκ, Ρομπερτ Ροζντενσβενσκι, Γκλαν Ονανιάν, Τολματζε και άλλους. Έχει γράψει πολλές καντάτες, διάφορες ελεγείες και τραγούδια. Πέθανε στο Ερεβάν στις 13Απριλίου του 2009, τρεις μέρες πριν ακούσει την 1η παγκόσμια του Μέγα Αλέξανδρού του. Τιμήθηκε από την πατρίδα με το μετάλλιο Σουβόρωφ, ως και το μετάλλιο του συνθέτη του λαού της Σοβιετικής Ένωσης. Η μορφολογία, το ύφος και το χρώμα της μουσικής του Αλατζιάν πηγάζει μέσα από την αρχέγονη μήτρα της Ανατολίτικης καταγωγής του. Έγραψε το συμφωνικό ποίημα ΚΡΙΜΑΙΑ - ΣΤΑΛΙΝΓΚΡΑΝΤ - ΠΡΙΒΑΛΤΙΚΑ (κυκλόφόρησε σε δίσκο 33 στροφών από την Μελωδία της Μόσχας). Την καντάτα ΑΣΒΕΣΤΗ ΦΛΟΓΑ ΜΝΗΜΗΣ, που επίσης κυκλοφόρησε σε δίσκο από την ΜΕΛΩΔΙΑ, ενώ παράλληλα τον Ιούνιο του 2004 από την κόρη του Λουίζα κυκλοφόρησε και σε CD στην Θεσσαλονίκη. Τελευταίο μεγάλο συμφωνικό έργο του που συνέθεσε ο Αλατζιάν στην Θεσσαλονίκη και που αποτελεί γαμήλιο δώρο στην κόρη του ως και στον γαμπρό του Χρήστο Βουλγαρίδη είναι: ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ - ΥΜΝΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ που πρωτοπαίχθηκε έπειτα από 13 χρόνια μετά την ολοκλήρωση του. Συνέθεσε ένα "φανφάρι Μαρς" ειδικά για την επέτειο των 1500 χρόνων της Τυφλίδας, το Μαρς "Μόσχα - Μπερλίν" για τα 70 χρόνια της Οχτωβριανής Επανάστασης, ως και διάφορα άλλα για τη Νεολαία.