MHTXO 1

Στίχοι - μουσική: Δημήτρης Μητσοτάκης
Ερμηνεία: Γιάννης Χαρούλης - Δημήτρης Μητσοτάκης


Το Κάστρο είναι ένα τραγούδι γραμμένο σαν παραμύθι.
Μια ιστορία βγαλμένη μέσα απ’ τη ζωή. Μια καταγραφή για φιλίες που χάνονται, για κάστρα και τείχη που υψώνουμε γύρω μας, σαν οχυρά απέναντι στους υπαρξιακούς μας φόβους και το άγνωστο. Κάστρα που πέφτουν και κάστρα που στο τέλος δεν μας χωράνε.

"Με τον Γιάννη γνωριστήκαμε στην Κρήτη, στον Άγιο Νικόλαο, σε ένα δικό μου live. Θυμάμαι ότι στα είκοσι λεπτά που διήρκεσε το διάλειμμα, είπαμε τόσα όσα δεν λέγονται -άλλες φορές - ολόκληρη νύχτα. Δυστυχώς, παρόλη τη διάθεση και των δύο, η κουβέντα μας δεν συνεχίστηκε, αν και πιστεύω ότι είχαμε πολλά ακόμα να μοιραστούμε. Από τότε διατηρούσαμε κάποια επαφή, κυρίως τηλεφωνικά. Όταν έγραψα το Κάστρο σκέφτηκα αμέσως ότι έπρεπε να το τραγουδήσει ο Γιάννης. Όταν το είπε στο στούντιο και το σφράγισε με την ερμηνεία του, βεβαιώθηκα ότι η σκέψη ήταν σωστή. Η φωνή του με πηγαίνει πίσω, στις ρίζες μου. Μέσα από τη φωνή του, που μυρίζει αρισμαρί, θυμάμαι τους προγόνους μου, τα γλέντια τους στο σπίτι μας. Θυμάμαι τον παππού μου που με έπαιρνε στα πόδια του και μου τραγούδαγε ριζίτικα και βυζαντινούς ύμνους. Θαρρώ πως το τραγούδι αυτό γράφτηκε για να το πει ο Χαρούλης. Είναι βλέπεις κι εκείνο το «μιλώ σας ντρέτα»* του στίχου που για να το πεις πρέπει να το κατέχεις."
                                                                             Δημήτρης Μητσοτάκης

"Με τον Δημήτρη συνδεθήκαμε αμέσως, με έναν τρόπο ντρέτο - που λέμε και στην Κρήτη. Η παρέα που κάναμε, πίνοντας κρασιά και κουβεντιάζοντας, είναι από εκείνες που γκρεμίζουν τα κάστρα." 
                                                                                  Γιάννης Χαρούλης

*μιλώ σας ντρέτα: σας μιλάω ίσια (ειλικρινά)