nekyia b

Ονομάστηκε έτσι γιατί έχει σκοπό την δημιουργία μιας υπερβατικής κατάστασης, στην οποία ο ακροατής- θεατής συμμετέχει, πάλλεται, συν-κινείται βιώνοντας το ταξίδι του Οδυσσέα στον Άδη σαν μία προσωπική, δυνατή εμπειρία αυτογνωσίας, καθώς αναμοχλεύονται μέσα του τα πιο θεμελιώδη υπαρξιακά ζητήματα : ο σκληρός αγώνας  της επιβίωσης, της επιστροφής  στη μοναδική εσώτερη Ιθάκη, της αποδοχής του θανάτου.νομάστηκε έτσι γιατί έχει σκοπό την δημιουργία μιας υπερβατικής κατάστασης, στην οποία ο ακροατής- θεατής συμμετέχει, πάλλεται, συν-κινείται βιώνοντας το ταξίδι του Οδυσσέα στον Άδη σαν μία προσωπική, δυνατή εμπειρία αυτογνωσίας, καθώς αναμοχλεύονται μέσα του τα πιο θεμελιώδη υπαρξιακά ζητήματα : ο σκληρός αγώνας  της επιβίωσης, της επιστροφής  στη μοναδική εσώτερη Ιθάκη, της αποδοχής του θανάτου.
 Η σκηνοθετική ματιά της Φένιας Παπαδόδημα εμπνέεται από τους γκριό (griots), σύγχρονους αφρικανούς ραψωδούς, τους οποίους έκανε γνωστούς στην Ευρώπη ο Πήτερ Μπρουκ. Έχουν πολλά κοινά στοιχεία με τους αρχαίους έλληνες ραψωδούς και οι αμερικανοί ράπερς είναι σαφώς απόγονοι τους. Σε όλους τους αρχέγονους πολιτισμούς η προφορική μεταφορά της παράδοσης, διατηρείται χάρις στο μουσικό μέλος. Κεντρικός ερμηνευτής του ομηρικού λόγου ως Οδυσσέας, στην μοναδική μετάφραση του Δ. Μαρωνίτη, αυτή τη φορά είναι ο MC Yinca.Όπως υποδηλώνει η ιδιότητα του, ο MC – master of ceremony- πρόκειται να μας οδηγήσει σε μία τελετουργία μέσα από τη μουσικότητα και τον ρυθμό του ομηρικού λόγου.Ο MC Yinca παραπέμπει στο εδώ και το τώρα της δικής του αναζήτησης μιας αληθινής Ιθάκης, όπως την βιώνει ο ίδιος στο πλαίσιο της σύγχρονης Αθήνας, στην Κυψέλη όπου μεγάλωσε.Η Φένια Παπαδόδημα έχει γράψει τη μουσική με τη συνεργασία του Γιώργου Παλαμιώτη. Μεταφέρει την έμμετρη μουσική διάσταση του ομηρικού λόγου, μέσα από μία πειραματική αυτοσχεδιαστική φωνητική προσέγγιση εμπνευσμένη από τη σύγχρονη τζαζ αρμονία. αλλά και την ανατολική και βυζαντινή μουσική. Έχει τον ρόλο του Τειρεσία και της Αντίκλειας. 
Με τη συνοδεία της αφρικανικής άρπας (γκόνι) εντάσσει στην αφήγηση αυθεντικά μουσικά θέματα και παραδοσικά τραγούδια. Μέσα τους ενυπάρχει η μεταφυσική διάσταση του έπους και ο απόηχος του βυζαντινού μέλους. 

nekyia 3

Μαζί τους δύο νέοι ηθοποιοί του Θεάτρου Τέχνης, ο Κωσταντίνος Ευστρατίου ως Ελπήνορας  και η Χριστίνα Κωστέα ως Καλυψώ.

Η ραψωδιακή παράδοση μεταφέρεται μέσα σε ένα σύγχρονο μουσικοθεατρικό και αυτοσχεδιαστικό πλαίσιο, χάρις στη δημιουργική συμμετοχή τεσσάρων  εξαιρετικών και καταξιωμένων μουσικών της σύγχρονης ελληνικής τζαζ σκηνής, του Παναγιώτη Κωστόπουλου, του Γιάννη Παπαδόπουλου, του Λεωνίδα Σαραντόπουλου και του Γιώργου Παλαμιώτη, που δημιούργησαν το Nekyia quintet.

ΤΕΤΑΡΤΕΣ & ΠΕΜΠΤΕΣ 

TEMPUS VERUM ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ, Ι

άκχου 17, Γκάζι.

Από 18 Απριλίου έως 10 Μαίου (18-19/4, 25-26,/4, 2-3/5, 9-10/5)

Έναρξη 21.00  διάρκεια 1.15' χωρίς διάλειμμα.

Προβολή- Επικοινωνία Βrainco S.A

* Παράλληλες εκδηλώσεις τις μέρες της παράστασης :
TETAΡΤΕΣ   18 /4 και  25/4,

“ Μεράκι που το έχω να υπάρξω ακόμα”, σε σκηνοθεσία Κατερίνας Γεωργουδάκη, βασισμένο σε ποίηση του Ν. Καρούζου. 
Έναρξη 19.30.