Ο βραβευμένος συνθέτης Γιάννος Αιόλου παρουσιάζει το μουσικό έργο του «Το Δάσος των Όρκων» / «La Foret des Voeux» στον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης, την Τετάρτη 30 Αυγούστου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Μνήμης του Ολοκαυτώματος του Χορτιάτη, τιμώντας τη συμπλήρωση 79 χρόνων από τα τραγικά γεγονότα της 2ης Σεπτεμβρίου του 1944.
Το Δάσος των Όρκων, μετά την πρώτη του ζωντανή παρουσίαση η οποία συνδέθηκε με μια εμβληματική εκδήλωση - συναυλία στο Γενί Τζαμί πριν 4 χρόνια, παρουσιάστηκε πέρσι στην Καλαμαριά στο πλαίσιο της θλιβερής επετείου την Μικρασιατικής Καταστροφής και επανέρχεται φέτος ως μια Ωδή, όμως, στο Νέο Ξεκίνημα!
Ο Γιάννος Αιόλου μέσα από το έργο του μιλάει για την ανάγκη του ανθρώπου να εκκινεί διαρκώς, να κινητοποιεί μέσα του Ευχές και Όρκους για ένα καλύτερο αύριο.
Με το αναγνωρίσιμο κινηματογραφικό του ύφος, ο συνθέτης του «Το Τανγκό των Χριστουγέννων» (Βραβείο Καλύτερης Κινηματογραφικής Μουσικής από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, 2012), «Ένας Ήρωας στη Ρώμη», «Solino», «Χειμωνιάτικη Νοσταλγία», κ.ά., δημιουργεί ένα έργο για τον εσωτερικό μας κόσμο, για το Δάσος της Ψυχής μας, το Δάσος των Όρκων, εκεί που κρύβονται οι πιο μύχιες σκέψεις μας, οι πιο ασυνείδητοι φόβοι αλλά και όλες οι επιθυμίες, τα όνειρα, οι υποσχέσεις που δίνουμε πρωτίστως στον εαυτό μας αλλά και στους άλλους.
Είναι ένα δάσος γεμάτο συναισθήματα αλλά και ευχές, προσμονή και ελπίδες για κάτι καλύτερο. Το Δάσος των Όρκων είναι το δάσος που έχει ο καθένας μέσα μας. Στα Γαλλικά η λέξη Vœux σημαίνει Όρκος αλλά και Ευχή.
Ο Γιάννος Αιόλου χρησιμοποιεί την ευθραυστότητα, αλλά και την ένταση των εγχόρδων για να μας ταξιδέψει στον κόσμο των πιο εσωτερικών μας συναισθημάτων, σε μια μουσική αφήγηση όπου οι ήχοι γίνονται σκέψεις, ιδέες, μορφές, μνήμες και όνειρα κι η απελευθέρωση μπορεί να έχει διαφορετικό περιεχόμενο για τον καθένα αλλά να είναι το ίδιο λυτρωτική καθώς γίνεται ατομική αλλά και συλλογική υπόθεση ιδιαίτερα σε κρίσιμες ιστορικές περιόδους.
Κατά τη διάρκεια της συναυλίας, θα προβάλλονται, μέσω ενός εντυπωσιακού video mapping, σπάνιες φωτογραφίες από το Αρχείο του Μουσείου Φωτογραφίας «Χρήστος Καλεμκερής» από στιγμές Απελευθέρωσης. Δεν είναι φωτογραφίες θριάμβου. Είναι φωτογραφίες ανθρώπων στο μεταίχμιο, ανθρώπων μετά από χρόνια καταστροφών που ελπίζουν και εύχονται να αλλάξει η ζωή τους, να γίνει το αύριο καλύτερο από το χθες.
Συμμετέχει το Quarto Quarter, το κουαρτέτο της Sofia Philharmonic:
Ivan Penchev – 1ο Βιολί
Svetlana Stancheva – 2ο Βιολί
Tatiana Todorova – Βιόλα
Dimitar Tenchev – Βιολοντσέλο
Καθώς και οι:
Βαλέρια Χαριτίδου – Πιάνο
Δημήτρης Αραμπατζής – Ακορντεόν
Σύνθεση, Ενορχήστρωση, Διεύθυνση Ορχήστρας: Γιάννος Αιόλου
Διοργάνωση: Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη
Πέτρινο Γυμνάσιο Χορτιάτη
Ώρα έναρξης: 21:00
Είσοδος ελεύθερη