TENET

Σκηνοθεσία/Σενάριο: Κρίστοφερ Νόλαν

Πρωταγωνιστούν: Τζον Ντέιβιντ Γουόσινγκτον, Ρόμπερτ Πάτινσον, Ελίζαμπεθ Ντεμπίκι, Κένεθ Μπράνα,

Κλεμάνς Ποεζί, Μάικλ Κέιν

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Χόιτε Βαν Χοϊτέμα

Σχεδιασμός Παραγωγής: Νέιθαν Κρόουλι

Μοντάζ: Τζένιφερ Λέιμ

Μουσική: Λούντβιγκ Γκόρανσον

Ημερομηνία Εξόδου: 26 Αυγούστου 2020

Διάρκεια: 2 ώρες και 30 λεπτά

 

Οπλισμένος μόνο με μία λέξη, το Tenet, ο Πρωταγωνιστής (Τζον Ντέιβιντ Γουόσινγκτον) αναλαμβάνει μία μυστηριώδη αποστολή για να σώσει ολόκληρο τον κόσμο, με φόντο τον αινιγματικό κόσμο της διεθνούς κατασκοπείας, σε συνθήκες που τέμνουν τη διάσταση του χρόνου.

Πρέπει να αρχίσεις να βλέπεις τον κόσμο με άλλο τρόπο.

Οι περισσότεροι βλέπουμε τον χρόνο σαν μία αμετάβλητη δυναμική, αλλά στα χέρια του δημιουργού Κρίστοφερ Νόλαν, μεταμορφώνεται σε ένα νήμα που αναδιπλώνεται, περιστρέφεται, αντιπαρατίθεται και ανατρέπεται. O Νόλαν, που έγραψε, σκηνοθέτησε και ανέλαβε την παραγωγή της ταινίας λέει: «Η ιστορία πραγματεύεται την ιδέα του χρόνου και πώς τον αντιλαμβανόμαστε, συνδυάζοντας την επιστημονική φαντασία με τα κλασικά στοιχεία των κατασκοπικών ταινιών».

Ο Νόλαν αποκαλύπτει ότι το Tenet ήταν μια ιδέα που είχε καιρό. «Σαν δημιουργός, έχω ιδέες στο συρτάρι, που παίρνουν χρόνια να καρποφορήσουν. Είχε έρθει το πλήρωμα του χρόνου. Ήθελα να ταξιδέψω το κοινό σε μέρη που δεν είχε ξαναπάει, μετά τη Δουνκέρκη. Ήθελα, επίσης, να κάνω μια κατασκοπική ταινία. Μεγάλωσα με αυτό το είδος ταινιών, είναι απολαυστικές και συναρπαστικές αφηγήσεις. Δεν ήθελα, όμως, να ασχοληθώ με το είδος εκτός αν έκανα κάτι διαφορετικό. Ο πιο απλός τρόπος να εξηγήσω την ταινία είναι να πω ότι αυτό που έκανε το Inception στο είδος του, είναι αυτό που θα φέρει το Tenet στις κατασκοπικές ταινίες».

Ο δημιουργός είναι γνωστός για το μυστήριο που περιβάλλει τις ταινίες του, καθώς αφήνει το κοινό να ανακαλύψει μόνο του τα αινίγματα της πλοκής. Οπότε, περιγράφοντας την ιστορία, μοιράζεται στοιχεία με την ίδια κρυψίνοια: «Το Tenet είναι ένα κατασκοπικό θρίλερ με επίκεντρο τον Πρωταγωνιστή, που επιστρατεύεται σε μία μυστική οργάνωση γνωστή ως Tenet. Συχνά, αυτοί οι τύποι παρουσιάζονται ως σκληροί και κυνικοί. Όμως, υπάρχει αυταπάρνηση και αυτοθυσία σε αυτό που κάνουν και έχουν διαφορετική ηθική και ευθύνη απέναντι στον συνάνθρωπο. O Τζον Ντέιβιντ Γουόσινγκτον κι εγώ νιώσαμε ότι είχαμε την ευκαιρία να τονίσουμε αυτά τα χαρακτηριστικά, ως κίνητρο για να κάνει ακραία πράγματα για το καλό της ανθρωπότητας».