ELIZE

1966. Η πρώτη σελίδα στο βιβλίο της μακράς και περιπετειώδους ιστορίας του Ελιζέ ξεκινάει να γράφεται.

Ένας μικρός συνοικιακός κινηματογράφος επί της οδού Νυμφαίου, στον αριθμό 12, στα Ιλίσια ανοίγει τις πόρτες του. Ποτέ δεν θέλησε να το "παίξει". Δεν ήθελε πολυτέλειες και χλιδή. Ήθελε να γίνει το σπίτι ενός διαφορετικού “περιθωριακού” κοινού και για περίπου δυο δεκαετίες όχι απλά τα κατάφερε αλλά έγραψε ιστορία στο κινηματογραφικό τοπίο της Αθήνας, συστήνοντας στους ψαγμένους θεατές εναλλακτικά είδη, γεμίζοντας ασφυκτικά τις αίθουσες των πρωτάκουστων τότε μεταμεσονύκτων προβολών, κερδίζοντας επάξια τον τίτλο του "Ναού του Θρίλερ".

Οι καιροί όμως άλλαξαν, και μαζί και η λειτουργία του. Η σκηνή του αξιοποιείται αρχικά ως συναυλιακός χώρος από ροκ μπάντες της εποχής, ενώ παράλληλα η θεατρική τέχνη αρχίζει να υποσκιάζει την κινηματογραφική. Θίασοι από την Ελλάδα αλλά και ολόκληρο τον κόσμο παρουσιάζουν τα έργα τους στο σανίδι που κάποτε "έσταζε αίμα". Μέχρι και πριν δύο περίπου χρόνια, το Ελυζέ φιλοξενεί διάφορες θεατρικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις έχοντας χάσει μέρος της αίγλης του παρελθόντος.

Ήρθε όμως η ώρα για ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του. Σίγουρα οι τρέχουσες συνθήκες απέχουν πολύ από τις ιδανικές για μια νέα αρχή όπως την ονειρευόμασταν όμως με λίγο παραπάνω πείσμα, με αμέριστη πίστη στο κοινό και μια δόση άγνοιας κινδύνου, είμαστε έτοιμοι να ξανανοίξουμε τις πύλες του Ελιζέ κάνοντας το πρώτο βήμα για την ολική επαναφορά του.

Πολλές επιλογές τέθηκαν επί τάπητος σχετικά με τον σχεδιασμό του νέου χώρου όμως ούτε λεπτό δεν σκεφτήκαμε να αλλάξουμε το ύφος του. Με "υ" ή με "ι", το Ελιζέ ήταν και ευελπιστούμε να ξαναγίνει ένας ναός για τους εναλλακτικούς -και όχι μόνο- σινεφίλ. Θα μας επιτρέψετε λοιπόν στην μηχανή προβολής μας να μην έχει προτεραιότητα κάθε νέα υπερηρωική ή διαγαλαξιακή περιπέτεια αλλά ταινίες που έχουν διαφορετικούς τρόπους για να συναρπάσουν με μια ιδιαίτερη αδυναμία στο είδος του θρίλερ και του τρόμου.

Πέραν του βασικού προγράμματος που θα φροντίζουμε κάθε εβδομάδα να είναι όσο γίνεται πιο προσεγμένο, στα άμεσα σχέδιά μας είναι να επαναφέρουμε τις θρυλικές μεταμεσονύχτιες προβολές εκεί απ' όπου ξεκίνησαν, ενώ δεν πρόκειται να απαρνηθούμε και το πιο πρόσφατο παρελθόν του χώρου, με αξιόλογες θεατρικές παραστάσεις για μικρούς και μεγάλους να επιστρέφουν στη σκηνή του Ελιζέ.

Μετά από μήνες εργασιών, το ανακαινισμένο Ελιζέ είναι -σχεδόν- έτοιμο να ανοίξει τις πόρτες του για να σας υποδεχτεί, με την ακριβή ημερομηνία να ανακοινώνεται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Ακολουθήστε μας στις σελίδες μας στα social media (facebook: elize.ilisia, instagram:elize_ilisia).

Υπεύθυνος χώρου: Κωνσταντίνος Χατζηπαπάς