image 30 04 21 15 58

Η Νάιρα Γκισιάν είναι μια ενδιαφέρουσα περίπτωση στον χώρο της παγκόσμιας φωτογραφίας για πολλούς λόγους πέρα από την τέχνη της η οποία χαρακτηρίζεται από μια γενναία προσέγγιση της αισθητικής που αφορά την σεξουαλικότητα.
Το κύριο αντικείμενο στην δουλειά της Γκισιάν είναι οι γυναίκες στις οποίες εξερευνεί πέρα από την ομορφιά και την γλώσσα του σώματος και την ποικιλομορφία του. Η αναγνώριση ήρθε κυρίως για τον γενναίο τρόπο που αποτυπώνει αυτά τα στοιχεία.
Γεννημένη σε μια μικρή πόλη της Βόρειας Αρμενίας και έχοντας σαν αφετηρία τις βασικές αρχές της καλλιτεχνικής φωτογραφίας, με σκληρή δουλειά κατάφερε να εγκαταλείψει οποιεσδήποτε τεχνικές retouching και photoshop και να ανακαλύψει την προσωπική της συνταγή για την αναζήτηση της αρμονίας του αποτελέσματος και να καταφέρει έτσι να γίνει αναγνωρίσιμη όχι μόνο στην Ρωσσία αλλά και σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες.
Βέβαια, έχοντας σαν βάση της την Μόσχα, ο δρόμος δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα για την τέχνη της. Αντιμετώπισε την δυσπιστία και την στάση του ότι έκανε κάτι απαγορευμένο, μέχρι να έρθει σε επαφή με ανθρώπους που είχαν την ίδια τρέλλα μαζί της και με γυναίκες που ήθελαν, μέσα από τον φακό της, να ανακαλύψουν τον εαυτό και το σώμα τους.
 IMG NAIRA
Ο αγώνας που συνεχίζει να δίνει είναι συνεχόμενος και όχι αποκλειστικά σε καλλιτεχνικό επίπεδο. Πρόσφατα αναγκάστηκε να αλλάξει το κυρίως θέμα μιας έκθεσης της στην Ρωσσία, το οποίο αφορούσε αισθησιακές φωτογραφίες λεσβιακών ζευγαριών. Και φυσικά δεν είχε καμμία υποστήριξη από τους διοργανωτές της έκθεσης καθώς δεν ήθελαν να έρθουν σε πιθανές αντιπαραθέσεις που θα δημιουργούσε οτιδήποτε σχετίζεται με την LGBT κοινότητα.
Στα μελλοντικά σχέδια της καλλιτέχνιδος που δηλώνει ως βασικές επιρροές τους Richard Avedon, Helmut Newton, Ren Hang αλλά και κινηματογραφικούς σκηνοθέτες όπως Jim Jarmusch και Michelangelo Antonioni, είναι οι επόμενες εκθέσεις όπου θέλει να αποτυπώσει διαφορετικούς τύπους γυναικών αποφεύγοντας πάντα τεχνικές retouching και photoshop.
Παραμένει αισιόδοξη καθώς πιστεύει ότι μια νέα εποχή έχει ξεκινήσει στην οποία κυριαρχεί η φυσικότητα και η μη χρήση του Photoshop καθώς και η τάση για το κοινό να αναζητεί μοντέλα με ατέλειες, πιο κοντά στην δικιά τους εικόνα.