Η Τέχνη είναι για όλους! Η Τέχνη ανήκει σε όλους! Τώρα, μόλις περάσουμε αυτές τις δύσκολες μέρες, θα είναι και πάλι η μεγάλη μας γιορτή.
Η περίοδος που διανύουμε είναι πρωτόγνωρη. Αναζητούμε μέσα στον αναγκαστικό εγκλεισμό μας διεξόδους. Κοντά μας πάντα υπάρχει ένας φίλος, σύντροφος, μια παρέα. Η Τέχνη. Μέσα από ταινίες, βιβλία, ποίηση, ζωγραφική, εικαστικά, θέατρο και μουσική είναι εκεί για να μας κάνει ευχάριστες, γεμάτες τις μέρες που απομένουν μέχρι να γυρίσουμε πάλι στη ζωή μας.
Αυτή την περίοδο, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης μας λείπει το κοινό μας, τα χρώματα, οι ανάσες, η χαρά μιας παράστασης ακόμη και ο εκνευρισμός και οι παραξενιές μας. Σκεφτήκαμε έναν άλλο τρόπο να είμαστε δίπλα του, να είμαστε όλοι μαζί κοντά. Με ένα ταξίδι στο θεατρικό παρελθόν. Γυρίζουμε στον χρόνο και ταξιδεύουμε στα θέατρα της Αθήνας, στις θεατρικές παραστάσεις, σε μεγάλες στιγμές της πιο βαριάς πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Με ένα πρόγραμμα, ένα έντυπο πρόγραμμα που ακόμα αποτελεί το φετίχ μιας θεατρικής παράστασης.
Το Ίδρυμα διαθέτει διαδικτυακά www.mcf-archives-tp.gr ένα ιδιαίτερα πολύτιμο αρχείο Θεατρικών Προγραμμάτων του 20ου αιώνα, στο οποίο περιλαμβάνονται ψηφιοποιημένα 610 πρωτότυπα θεατρικά προγράμματα που έχουν εκδοθεί από το 1949 μέχρι και το 1999. Η προβολή του αρχείου στο διαδίκτυο υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την εταιρία Αιγαίου Solutions Α.Ε.
Η συλλογή εμπεριέχει σπάνιες εκδόσεις προγραμμάτων του ελεύθερου θεάτρου, ελληνικών κρατικών σκηνών, επιλεγμένα προγράμματα σημαντικών γεγονότων – παραστάσεων (θέατρο, μουσική, χορός), καθώς επίσης και προγράμματα θιάσων του εξωτερικού στην Ελλάδα, αλλά και ελληνικών θιάσων στο εξωτερικό.
Το αρχείο ανήκει στον Γιώργο Γιολάση, έναν από τους πλέον αξιόλογους θεατράνθρωπους του 20ου αιώνα και το έχουν παραχωρήσει και επιμεληθεί η σύζυγός του Ελένη και οι γιοί του Ανδρέας και Δημήτρης Γιολάσης. Στο σύνολο του περιλαμβάνει πάνω από 1.000 θεατρικά προγράμματα.
Στα 610 θεατρικά προγράμματα που φιλοξενούνται στην παρούσα φάση, αποτυπώνεται με τον πλέον εναργή τρόπο, η εξέλιξη του θεάτρου στην Ελλάδα στο 20ο αιώνα. Ταυτόχρονα και τμήμα της εξέλιξης της εικαστικής τέχνης, δεδομένου ότι στα εξώφυλλα και τις εσωτερικές σελίδες των προγραμμάτων αυτών, αποτυπώνονται έργα κορυφαίων Ελλήνων εικαστικών, που δημιουργήθηκαν ειδικά για τις αντίστοιχες παραστάσεις, όπως ενδεικτικά : του Τσαρούχη, του Βασιλείου, του Εγγονόπουλου, του Μόραλη, του Μαλάμου, του Βακαλό, του Αργυράκη, του Μυταρά, των Βασίλη και Διονύση Φωτόπουλου, της Ζαραμπούκα, του Μπότσογλου, του Ανεμογιάννη και πολλών άλλων.
Παράλληλα όμως, μια άλλη «κρυφή» αλλά και ιδιαίτερα σημαντική αξία του αρχείου αυτού, αφορά στην πλήρη αποτύπωση και παρουσίαση όψεων της διαχρονικής εξέλιξης της έντυπης ελληνικής διαφήμισης, μέσα από τις σελίδες των προγραμμάτων αυτών.
Μένουμε σπίτι και «ταξιδεύουμε» στην θεατρική ζωή μας. Ξεφυλλίστε το! Θα ακούσετε και τον ήχο της κάθε σελίδας