KARADAMYLH

Ντοκιμαντέρ για τη μουσική, τη φωτογραφία, τον χορό, και όλες τις Τέχνες, διεθνείς και Έλληνες δημιουργούς, φιλοξενούμενους καλλιτέχνες και κατοίκους να αναπτύσσουν έναν δημιουργικό διάλογο - εξερεύνηση των σύγχρονων καλλιτεχνικών  τάσεων.

Από τις 22 έως και τις 25 Σεπτεμβρίου, η φιλόξενη και πανέμορφη Καρδαμύλη, το χωριό-κόσμημα του Δήμου Δυτικής Μάνης, θα φιλοξενήσει το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Τέχνης της Καρδαμύλης. Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από τον Δήμο Δυτικής Μάνης σε συνεργασία με το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας. Το σύνολο των προβολών και των δράσεων θα πραγματοποιηθούν με ελεύθερη είσοδο.

Η Έναρξη του Φεστιβάλ θα γίνει την Παρασκευή 22/9 με την προβολή του πασίγνωστου και πολυβραβευμένου ντοκιμαντέρ του Wim Wenders, BUENA VISTA SOCIAL CLUB, ενώ στη Λήξη του Φεστιβάλ, το σύνολο Moving Band του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, θα συνοδεύσει με ζωντανή μουσική, τρεις βωβές ταινίες του Buster Keaton. 

Οι φίλες και οι φίλοι των τεχνών καλούνται να απολαύσουν ένα πλούσιο πρόγραμμα αποτελούμενο από εξαιρετικά ντοκιμαντέρ για τη μουσική, τη φωτογραφία, τον χορό, και όλες τις τέχνες, εκπαιδευτικά ντοκιμαντέρ για μαθητές και εκπαιδευτικούς, σεμινάρια κινηματογράφησης και φωτογραφίας, εργαστήρια κατασκευής θεατρικής κούκλας και κεραμικής, μουσικά διαδραστικά δρώμενα για παιδιά και νέους, αφήγηση παραμυθιών, μια μουσική παράσταση,  και να χορέψουν μέχρι πρωίας με τις μουσικές προτάσεις του DJ της ομάδας Τζιν-τζίν.  

Παράλληλα, όλες τις ημέρες, θα υπάρχει έκθεση αφισών, με τις συμμετοχές που διακρίθηκαν στον Διαγωνισμό για την αφίσα του Φεστιβάλ, ενώ θα τρέχει και ένα τετραήμερο εργαστήριο για την δημιουργία ολιγόλεπτων ντοκιμαντέρ. 

Το Φεστιβάλ ξεκίνησε τον Αύγουστο με προφεστιβαλικές εκδηλώσεις στα χωριά της Δυτικής Μάνης αγκαλιάζοντας έτσι την ευρύτερη περιοχή, επικοινωνώντας με τους κατοίκους και προβάλλοντας βραβευμένες ταινίες και ντοκιμαντέρ. 

ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ 1ΟΥ ΔΙΕΘΝΟΎΣ ΦΕΣΤΙΒΆΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΈΡ ΤΈΧΝΗΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΑΜΎΛΗΣ 

ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ (22-25/9)

- Έκθεση αφισών στον υπαίθριο χώρο, με τις συμμετοχές που διακρίθηκαν στον Διαγωνισμό για την αφίσα του Φεστιβάλ 

- Καθημερινά στις 17:00  Εργαστήρι ντοκιμαντέρ - Καφέ Κρίταμος 

Υπεύθυνος: Στάθης Γαλαζούλας, σκηνοθέτης - Δ. φωτογραφίας

Ένα τετραήμερο εργαστήριο για την δημιουργία δύο ολιγόλεπτων ταινιών ντοκιμαντέρ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22/9

10:00 Εκπαιδευτική προβολή - Γυμνάσιο Καρδαμύλης

ΣΚΑΣΕ ΚΑΙ ΠΑΙΞΕ ΠΙΑΝΟ (82')

Σκηνοθέτης: Philipp Jedicke 

Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο (2018)

Γιος Ούγγρων Εβραίων που κατέφυγαν στον Καναδά κατά τη διάρκεια του πολέμου, ο βραβευμένος με Grammy μουσικός Chilly Gonzales εμπνεύστηκε και συνεργάστηκε με τους Daft Punk και τον Drake. 


20:00 Προβολή - Προαύλιος χώρος Παλιού Σχολείου

CINE REBECA (56')

Σκηνοθέτις: Marcia Mansur  

Βραζιλία (2022)

Ένα κινηματογραφικό κονσέρτο που κινείται στο ηχητικό τοπίο των χωραφιών από ζαχαροκάλαμα της Βραζιλίας, συνδυάζοντας τη ζωντανή μουσική υπόκρουση, με εικόνες που παράγονται από καλλιτέχνες και εθνογράφους μεταξύ 1991-2009.
Στη σκηνή ο Luiz Paixão και η Renata Rosa. 

21:00 Τελετή Έναρξης

21:30 Προβολή - Παλιό Σχολείο

BUENA VISTA SOCIAL CLUB (105')

Σκηνοθεσία - Σενάριο: Wim Wenders 

ΗΠΑ, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία (2000)   

Γλώσσες: Αγγλικά - Ισπανικά

Με ένα μικρό κινηματογραφικό συνεργείο, ο Βιμ Βέντερς συνοδεύει σε ένα ταξίδι στην Αβάνα, τον παλιό του φίλο, κιθαρίστα και συνθέτη, Ράι Κούντερ, που είχε γράψει και τη μουσική για την ταινία του «Παρίσι-Τέξας».

23:OO  D.J. Party - Πλατεία Καρδαμύλης / Kardamilis Square

Ας χορέψουμε! D.J από την ομάδα Τσιν –Τσιν. 
Με την μανιάτικη μπύρα ΝΕΜΑ και εδέσματα Δυτικής Μάνης. 

Προσφορά του Συλλόγου Επαγγελματιών ΚαρδαμύληςΣΑΒΒΑΤΟ 23/9

11:00  Εργαστήρι κατασκευής θεατρικής κούκλας για παιδιά - Παλιό Σχολείο

Υπεύθυνη: Λέτα Πετρουλάκη

Διάρκεια: 3 ώρες

Για παιδιά από 6 ετών

17:00  Εργαστήρι κεραμικής - Παλιό Σχολείο

Ιστορίες με πηλό, χρώμα και τυπώματα.

Υπεύθυνη: Μαρηλιάνα Διαμαντάκη

Για παιδιά 4 έως 12 ετών

17:00  Προβολή - Καφέ Κρίταμος

ΤΟ ΜΑΤΙ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ (55’)

Σκηνοθέτες: Binnur Karaevli, Fatih Kaymak

Ένα οξυδερκές ντοκιμαντέρ γεμάτο με τα αξιοθέατα και τις μυρωδιές ενός ανοίκειου κόσμου. Το αρχείο φωτογραφιών του Ara Güler αποτυπώνει την ουσία της Κωνσταντινούπολης για εξήντα χρόνια. 

Gian Paolo Barbieri 1

18:00 Masterclass -Καφέ Κρίταμος

H διευθύντρια φωτογραφίας κινηματογράφου και θεάτρου, Κατερίνα Μαραγκουδάκη θα προσεγγίσει με την εισήγησή της την τέχνη της αναπαράστασης και της κριτικής οπτικής στις φωτογραφίες του Ara Güler.

20:00  Προβολή - Παλιό Σχολείο

ΤΖΙΑΝ ΠΑΟΛΟ ΜΠΑΡΜΠΙΕΡΙ (75’)

Σκηνοθέτης: Emiliano Scatarzi (παρουσία του σκηνοθέτη)

Ιταλία (2022)

Η ιστορία ενός φωτογράφου που σημάδεψε μια εποχή. Πάντα μπροστά από την εποχή του, αν και σήμερα ηλικιωμένος και άρρωστος, εξακολουθεί να είναι διαυγής στις αναμνήσεις του και συνεχώς ενεργός. 

21:30  Προβολή - Παλιό Σχολείο

ΜΑΡΚΟΣ (80’) 

Σκηνοθέτης: Νίκος Σκαρέντζος (παρουσία του σκηνοθέτη)

Ελλάδα (2020) 

Γλώσσα: Ελληνικά - Αγγλικά

Ένα ντοκιμαντέρ για τον μεγάλο Έλληνα ρεμπέτη Μάρκο Βαμβακάρη. Mια παρέα μουσικών ταξιδεύουν στη Σύρο για να συμμετάσχουν σε ένα αφιέρωμα προς τιμήν του Μάρκου Βαμβακάρη. Παράλληλα με αυτό το ταξίδι, συνθέτες, μουσικολόγοι και καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο αναδεικνύουν τη σημαντική κληρονομιά του μουσικού στον 21ο αιώνα.

23:00  Ρεμπέτικη βραδιά Ασσόδυο - Πλατεία ΚαρδαμύληςKYΡΙΑΚΗ 24/9

11:00  Διαδραστικό δρώμενο για μικρούς και μεγάλους από την ομάδα Τσικιμπόμ - Πλατεία Καρδαμύλης

ΦΤΙΑΞΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙ 

Εμψυχωτές: Ελένη Χρηστίδου - Πάνος Τάντης 

Ένα δρώμενο με μουσικά και ρυθμικά παιχνίδια, αυτοσχεδιασμούς, χορό και ελεύθερη έκφραση, στο οποίο μπορεί να συμμετέχει όλη η οικογένεια. 11:00 -13:00  Συζήτηση - Καφέ Ανδρούβιτσα

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ 

Συμμετέχουν: Κατερίνα Μαραγκουδάκη, Στάθης Γαλαζούλας, Χρήστος Μήτσης, Νίκος Σκαρέντζος, Emiliano Scatarzi, Ρόμπυ Εσκιέλ, Γιάννης Αβραμέας 

Συντονισμός: Κλεώνη Φλέσσα

19:30  Αφήγηση λαϊκών Παραμυθιών για μικρούς και μεγάλους - Προαύλιο Παλιού Σχολείου 

Art of silence 3 1

ΤΟ ΣΙΝΕΜΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΙΝΕΜΑ 

Αφήγηση: Αγνή Στρουμπούλη 

Πρωτότυπη μουσική: Σταύρος Παργινός 

Λαϊκά Παραμύθια από την Ελλάδα, την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Σερβία και
την Αφρική, με φωνή και βιολοντσέλο. Παραμύθια για μικρούς αλλά 

κυρίως για μεγάλους, από 8+. 

21:30  Προβολή – Προαύλιος Χώρος Παλιού Σχολείου 

Η ΤEΧΝΗ ΤΗΣ ΣΙΩΠHΣ  (81’)

Σκηνοθέτης: Maurizius Staerkle Drux 

Ελβετία- Γερμανία (2022) 

Με τις χειρονομίες και τις εκφράσεις του προσώπου του μόνο, ο μίμος Marcel Marceau αιχμαλώτισε το κοινό σε όλο τον κόσμο για δεκαετίες. Αλλά το τραγικό υπόβαθρο πίσω από το έργο του παρέμεινε κρυφό για πολύ καιρό. ΔΕΥΤΕΡΑ 25/9

10:00 Εκπαιδευτική Προβολή - Δημοτικό Στούπας

ΒΑΣIΛΙΣΣΑ ΧΩΡIΣ ΒΑΣIΛΕΙΟ (70’)

Σκηνοθέτης: Asgeir Helgestad. 

Νορβηγία (2018)

Η αληθινή ιστορία της σχέσης μεταξύ της Frost, μιας πολικής αρκούδας, και ενός κινηματογραφιστή της άγριας φύσης, που καταγράφει πως η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις ζωές όλων που ζουν στο Αρχιπέλαγος του Ζβάλμπαρτ. 

20:00  Προβολή - Παλιό Σχολείο

MABOUNGOU: ΤΟ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ (46')

Σκηνοθέτες: Marlene Millar, Philip Szporer

Το ντοκιμαντέρ εμβαθύνει στο ηχηρό σύμπαν της χορεύτριας, χορογράφου και φιλοσόφου Zab Maboungou με καταγωγή από το Γαλλικό Κονγκό, που όμως έχει έδρα το Μόντρεαλ. Για πάνω από τριάντα χρόνια, η καλλιτέχνις δραστηριοποιείται στη σκηνή του σύγχρονου χορού έχοντας μια  πρωτοπόρα αντίληψη της σύλληψης του χρόνου, του σώματος και της προσωπικότητας.

Πρoβoλή

Άσκηση Συλλoγικoύ Ντoκιμαντέρ για την Καρδαμύλη 

Από τoυς συμμετέχoντες στo σεμινάριo. 

21:00  Τελετή λήξης – Παλιό Σχολείο

Το σύνολο Moving Band του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, συνοδεύει με ζωντανή μουσική, τρεις βωβές ταινίες του Buster Keaton. Μια μουσική που ξεχειλίζει από ζωντάνια, χιούμορ αλλά και απρόοπτα ηχητικά «περιβάλλοντα» για να συνοδεύσουν τα ατέλειωτα κυνηγητά του Buster Keaton.

Συμμετέχουν: Γιώργος Παυλάκος, με φλάουτα με ράμφος, εβραϊκή άρπα και μπουρμπουλήθρες, Αρίωνας Γυφτάκης, με το κοντραμπάσο του, Υπαπαντή Αλεξανδροπούλου, με ένα βουνό από κρουστά, σφυρίχτρες και μπουρμπουλήθρες, Κατερίνα Μηλιαρέση, με άλλο ένα βουνό από κρουστά, κόρνες και μπουρμπουλήθρες, Στάθης Γυφτάκης, με πιάνο, παιδικό ξυλόφωνο και μπουρμπουλήθρες.