VICTORIA

Η Victoria Hislop, συγγραφέας του μπεστ σέλερ Το νησί, επιστρέφει με το νέο της μυθιστόρημα Το ειδώλιο, μια ιστορία όπου οι θησαυροί του αρχαιοελληνικού παρελθόντος γίνονται πυξίδα στην προσπάθεια μιας νεαρής γυναίκας να βρει τον εαυτό της, σε μια συγκυρία που το θέμα των μαρμάρων του Παρθενώνα έχει έρθει ξανά στο επίκεντρο της συζήτησης, μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ηνωμένο Βασίλειο και την άρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού να τον συναντήσει. Η συζήτηση έχει ανάψει ξανά για τα καλά. Μια ολόκληρη χώρα περιμένει τα μάρμαρα του Παρθενώνα να γυρίσουν ξανά εκεί που ανήκουν… σπίτι τους.

Η Victoria Hislop, ορμώμενη από την επικαιρότητα, μοιράζεται κάποιες σκέψεις της για το θέμα.
 
Το πρωινό της επόμενης μέρας μετά το επεισόδιο με την ακύρωση της προγραμματισμένης συνάντησης ανάμεσα στον Έλληνα και τον Βρετανό πρωθυπουργό, ένας εκπρόσωπος του Ρίσι Σούνακ είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε «προσφέρει διαβεβαιώσεις ότι δε θα χρησιμοποιούσε την επίσκεψη [του Κυριάκου Μητσοτάκη] για να ανακινήσει τα από καιρό λυμένα ζητήματα που αφορούν την ιδιοκτησία των Μαρμάρων του Παρθενώνα».

Δεν ήξερα ότι η ιδιοκτησία των Μαρμάρων ήταν λυμένο ζήτημα. Από πότε; Η συζήτηση είναι ορθάνοιχτη – με επιχειρηματολογία εντονότερη από κάθε άλλη φορά. Οι έρευνες δείχνουν ότι ένα ολοένα μεγαλύτερο ποσοστό της βρετανικής κοινής γνώμης πιστεύει ότι τα Μάρμαρα του Βρετανικού Μουσείου θα πρέπει να επανενωθούν με τα γλυπτά στο Μουσείο της Ακρόπολης, ενώ διαρκώς πληθαίνουν οι φωνές που μιλούν και για άλλα καλλιτεχνήματα και πολιτιστικούς θησαυρούς που στεγάζονται στο Βρετανικό Μουσείο από την εποχή που η Μεγάλη Βρετανία ήταν Αυτοκρατορία.

Όμως σε ό,τι αφορά τα Μάρμαρα του Παρθενώνα συντρέχει ένας ακόμα σημαντικότερος λόγος. Και θα το πω έξω από τα δόντια: είναι προϊόν εξόφθαλμης κλοπής.