ISMHNH 1

Πρόκειται για έναν από τους μονολόγους της συλλογής «Τέταρτη Διάσταση» ο οποίος άρχισε να γράφεται το 1966 και ολοκληρώθηκε μέσα στα χρόνια της δικτατορίας το 1971, όταν ο Ρίτσος ήταν εκτοπισμένος στη Σάμο.

Με μια βαθιά αίσθηση της νοσταλγίας και της απώλειας είναι διαποτισμένος αυτός ο μονόλογος ο οποίος απευθύνετε σε βουβό πρόσωπο, ένα επισκέπτη, κάποιο που μπήκε μέσα στο παλιό σπίτι το φορτωμένο με αναμνήσεις, ένα νεαρό ... Η γυναίκα πληγωμένη από το χρόνο και ασθμαίνουσα από το βάρος των νεκρών, κινείτε σε ένα απροσδιόριστο χρόνο, σε μια εποχή άλλη. Σαν να έχει παγιδευτεί αιώνια στα μεγάλα ψηλοτάβανα σπίτια ανάμεσα στη ζωή και στο θάνατο, λίγο πριν το τέλος, σιγομουρμουρίζοντας ή κραυγάζοντας τις αναμνήσεις της, φωτισμένη με τις τρεμάμενες φλόγες άλιωτων κεριών και πίνοντας πορφυρά ηδύποτα ενώ έξω, εκεί απ’ όπου έρχεται ο νεαρός σιωπηλός επισκέπτης, οι εποχές αλλάζουν κι οι καιροί κυλούν...Η Ισμήνη δεν κινείται από φόβο αλλά από σύνεση και προσαρμοστικότητα.  

Δεν τάσσεται υπέρ του Κρέοντα αλλά υπέρ της ζωής η οποία πάντα αποτελούσε την κυρίαρχη δυναμική της. Υπήρξε ερωτευμένη, υπήρξε ποθητή γυναίκα και ταυτόχρονα μια λαίμαργη έφηβη, υπήρξε εκείνη που όριζε τα μέτρα των δυνατοτήτων της με αυτοσυγκράτηση και πρακτικό πνεύμα, καταθέτοντας σ’ ένα ευοίωνο μέλλον που θα αντιστάθμιζε το αιματοβαμμένο παρόν.

Η φθορά, ο θάνατος, ο ανομολόγητος έρωτας, το καθήκον, η ματαιοδοξία της δόξας, οι χαμένες ζωές, η ματαιότητα της εξουσίας, είναι μερικά μόνο από τα θέματα που εκφράζονται ανάγλυφα και μέσα από εξαίσιες εικόνες, δίνοντας στο κείμενο μια ιδιαίτερη ζωντάνια και θεατρικότητα.

GIORGOS ZAXAROPOULOS

Σκηνοθεσία : Δημήτρης Η. Αποστόλου

Μουσική : Δημήτρης Μαραμής, Δήμητρα Πίτσου

Κοστούμια : Βίκη Ζουμά, Δημήτρης Αποστόλου

Φωτισμοί: Αριάνα Μπίνη

Μακιγιάζ : Παναγιώτα Μήταλα

Αφίσα, Γραφικά, φωτογραφίες, βίντεο : Έφη Ζουμά

Παίζουν:

Ισμήνη: Μαρία Βαρότση

Αντιγόνη: (Μέτζο Σοπράνο) Κατερίνα Πολυμενάκου

Νεαρός Αξιωματικός: Γιώργος Ζαχαρόπουλος

Τροφός : Άννα Γκιούλου

Ευχαριστούμε:

* Την κυρία  Έρη Ρίτσου που μας παραχώρησε την άδεια να ανεβάσουμε την Ισμήνη του Γ.Ρίτσου.

* Τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Δελφών κύριο Δημήτρη Μαραμή  που μας έδωσε την άδεια να χρησιμοποιήσουμε την μουσική του από το άλμπουμ "Η Συναισθηματική Ηλικία" ,το ορχηστρικό κομμάτι στο  Trailer  και τα : Lament από το cd "Ay Amor" και το “Songs Without Words”στην παράσταση.

Μαγικό Θέατρο Άμφισσα

Σύλλογο Γυναικών Φωκίδας

Ημερομηνία και ώρα παράστασης:

Τετάρτη 17 Ιουλίου 

Ώρα έναρξης: 21:00

Οικία Πανουργιά – Άμφισσα

Τιμές εισιτηρίων:

Γενική είσοδος:10 ευρώ

Φοιτητικό, Άνεργοι, άνω των 65, ΑΜΕΑ: 5 ευρώ

primi sui motori con e-max