5ZWH

Πρωταγωνιστείτε στην παράσταση «ΤΟ ΔΑΚΡΥ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ - ΕΝΑΣ ΥΜΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΜΥΡΝΗ», που παρουσιάζεται στο θέατρο "Αλκμήνη". Mας δίνετε κάποια βασικά στοιχεία που πραγματεύεται το εν λόγω έργο; 

—Δύο πράγματα, ή καταστάσεις αν προτιμάτε. Την πορεία προς την καταστροφή της Σμύρνης και από την άλλη, το οδοιπορικό προς τη Σταύρωση του Θεανθρώπου!! Μέσα από τον παράλληλο συσχετισμό των δύο αυτών τραγικών γεγονότων (απόρροια της διχόνοιας, της επιβολής, της μισαλλοδοξίας) αναδεικνύεται το μεγαλείο της ΑΓΑΠΗΣ, της ΣΥΓΧΩΡΕΣΗΣ, της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, της ΑΔΕΛΦΟΣΥΝΗΣ, της ΕΛΠΙΔΑΣ, της ΚΑΡΤΕΡΙΑΣ..

Ενσαρκώνετε την Μητέρα του Θεού, κάτι που συμβαίνει πρώτη φορά θεατρικά. Πόσο μεγάλη πρόκληση είναι αυτή για εσάς; Θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι ό,τι πιο δύσκολο έχετε κάνει στο θέατρο; 

—Δεν είδα την πρόταση να ενσαρκώσω τη ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ως πρόκληση, αλλά ως εσωτερική ανάγκη!! Στην αρχή ομολογώ έχοντας άγνοια κινδύνου!!! Δούλεψα όμως σκληρά το δύσκολο ομολογουμένως ρόλο - που σημειωτέον ότι είναι όλος γραμμένος σε έμμετρο λόγο. Ώσπου κάποια στιγμή ερχόμενη σε επαφή με το κοινό ένοιωσα σαν μία θεία παρέμβαση να με καθοδηγεί!! Εκ των υστέρων αναγνωρίζω ότι ήταν μεγάλο το ρίσκο!! Πως να ακουμπήσεις τα ΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ!! Μήπως θα ήταν ΙΕΡΟΣΥΛΙΑ; Ναι, ήταν ίσως ό,τι πιο δύσκολο έχω τολμήσει!! Και απλώς αντιμετώπισα το ρόλο με ΑΓΑΠΗ, ΑΛΗΘΕΙΑ, και ΠΙΣΤΗ…

 

"Ερχόμενη σε επαφή με αυτόν το ρόλο, με το κοινό ένοιωσα σαν μία θεία παρέμβαση να με καθοδηγεί"

ZWH 1

Είναι πιστεύετε κατά την άποψή σας, η συγχώρεση πιο δυνατή από τον πόνο; 

—Η συγχώρεση απαλύνει τον πόνο!!

 Σε τι πιστεύετε εσείς; Ποια είναι η δική σας σχέση, με τη θρησκεία; 

—Η σχέση μου με τη θρησκεία είναι σχεδόν … αταβιστική! Μία σχέση εκ γενετής!! Σε μία οικογένεια ιερέων και ψαλτάδων έμαθα από μικρή να πιστεύω!! ΠΙΣΤΕΥΕ ΚΑΙ ΜΗ ΕΡΕΥΝΑ στην αρχή!! Αλλά και μετά που μελέτησα όταν έγινα κι εγώ μέλος βυζαντινής χορωδίας και ΕΡΕΥΝΗΣΑ ΤΑΣ ΓΡΑΦΑΣ συνέχισα να πιστεύω. Όχι τυπολατρικά, αλλά ουσιαστικά!!

 Είμαστε θεωρείτε, τελικά λαός που ξεχνάει το παρελθόν του; 

—Αν και μας κατηγορούν συχνά ότι επικαλούμαστε το μακρινό ένδοξο παρελθόν μας και τα επιτεύγματα των Αρχαίων Ελλήνων, ναι, συχνά ως λαός ξεχνάμε και επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη, προϊόντα της διχόνοιας!! Η λήθη οδηγεί στα ίδια λάθη!!

2ZWH

 Ποιό ήταν νομίζετε το βασικό κίνητρο ώστε να αποφασίσετε να γίνετε ηθοποιός; 

—Κάτι ακόμη που το έλκω εκ γενετής!!! Δεν είπα ποτέ ότι θα γίνω Ηθοποιός!! ΗΜΟΥΝ ΗΘΟΠΟΙΟΣ από παιδάκι!! Έπαιξα θέατρο πριν καν δω Θέατρο!! Αντίθετα από μικρή, πριν καλά - καλά μάθω τι σημαίνει Αρχιτεκτονική, έλεγα ότι θα γίνω Αρχιτέκτων!! Και ΕΓΙΝΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ!! 

 

"ΗΜΟΥΝ ΗΘΟΠΟΙΟΣ από παιδάκι, το έλκω εκ γενετής!"

 

Έχοντας διανύσει μια μακρά και γόνιμη πορεία στο θέατρο και έχετε ερμηνεύσει μια μεγάλη γκάμα ρόλων. Μπορείτε να ξεχωρίσετε κάποιες σημαντικές στιγμές σας; 

Ξεχωρίζω τις στιγμές με το Μάνο Κατράκη στο ΗΡΩΔΕΙΟ στις αρχές της θεατρικής μου σταδιοδρομίας, ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ του Νικηφόρου Βρεττάκου, με κοστούμια του Γιάννη Τσαρούχη, σκηνικά του Σπύρου Βασιλείου, μουσική του Θόδωρου Αντωνίου και το μισό Ελληνικό Θέατρο επί Σκηνής!! Σημαντικές στιγμές με τον Αντώνη Αντωνίου και τη Νατάσα Ασίκη από τη δεκαετή συνεργασία μας στη «ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ» στην οδό Νάξου την οποία σημειωτέον έχω μελετήσει εγώ με την αρχιτεκτονική μου ιδιότητα!! Ιδιαίτερες στιγμές στην ΗΛΕΚΤΡΑ του ΣΟΦΟΚΛΗ όπου υποδύθηκα επί ένα επτάμηνο (πέντε μέρες τη βδομάδα) την Κλυταιμνήστρα!! Από τις σπάνιες περιπτώσεις που Αρχαία Τραγωδία παίχτηκε σε κλειστό χώρο και μάλιστα για ένα τόσο μακρύ χρονικό διάστημα. Σημαντικές στιγμές, υποδυόμενη τον ανδρόγυνο ΑΝΑΡΧΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ του Pessoa σε σκηνοθεσία Γιώτας ΚουνδουράκηΣημαντικές μοναδικές στιγμές, στη ΓΑΙΑ του Γιάννη Φαλκώνη.. Με την παγκόσμια ιδιαιτερότητα να λαμβάνει χώρα όλη η παράσταση μέσα στη θάλασσα!!! Επί μιάμιση ώρα έπαιζα - υποδυόμενη μία πρόσφυγα ναυαγό - κολυμπώντας μέσα στο νερό.. Σημαντικές στιγμές έζησα και ως ΣΟΦΙΑ ΒΕΜΠΟ στην παράσταση ΣΟΦΙΑ ΒΕΜΠΟ ΣΕ ΘΥΜΑΜΑΙ !!

6 ZWH

Υπάρχουν κάποιοι συγκεκριμένοι ρόλοι, ή έργα που σας κεντρίζουν το ενδιαφέρον; 

Σίγουρα όλοι οι κλασικοί εμβληματικοί ρόλοι ΑΡΧΑΙΑΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ. ΜΗΔΕΙΑ, ΚΛΥΤΑΙΜΝΗΣΤΡΑ, ΕΚΑΒΗ, ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ.  Επίσης ρόλοι νεώτερων συγγραφέων που ακουμπούν σύγχρονα κοινωνικά θέματα που μας απασχολούν… Τέλος λατρεύω τους σύνθετους ρόλους που απαιτούν από τον ηθοποιό τη δυνατότητα να παίζει, να τραγουδά και να χορεύει με την ίδια άνεση!!

Ποιο θεωρείτε το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό -εκτός του ταλέντου-που πρέπει να διαθέτει κάποιος για να γίνει ηθοποιός; 

Την Εργατικότητα, την Πειθαρχία, τη Μελέτη, την Αλήθεια, την Αγάπη γιαυτό το λειτούργημα!! Γιατί για μένα το να είσαι ηθοποιός είναι ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑ…

Σας ικανοποιεί το επίπεδο του θεάτρου στην χώρα μας; Έχετε δει πρόσφατα κάποια παράσταση που σας άρεσε πολύ; Το ΘΕΑΤΡΟ στην ΕΛΛΑΔΑ είναι σε εξαιρετικό επίπεδο, αν υπολογίσουμε ότι τα κονδύλια που διατίθενται στις περισσότερες παραστάσεις είναι ελάχιστα.. Δυστυχώς δεν έχω καταφέρει να δω τελευταία κάποια παράσταση που να με γοητεύσει γιατί τον τελευταίο καιρό είμαι συνέχεια σε αλλεπάλληλες ή και ταυτόχρονες παραστάσεις δικές μου.. Μέσα σε ένα χρόνο έχω συμμετάσχει σε 5 διαφορετικές παραστάσεις μαμούθ!!

4ZWH

Τι είναι αυτό που σας δίνει ελπίδα και φως σ’αυτή την περίεργη εποχή που διανύουμε;

—Η Ελπίδα ότι η ΑΓΑΠΗ, η ΑΛΗΘΕΙΑ, η ΣΥΓΧΩΡΕΣΗ, η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, η ΑΔΕΛΦΟΣΥΝΗ μπορούν να πρυτανεύσουν και να μας κάνουν ευτυχισμένους!! Είναι πεποίθησή μου!! Δεν είναι ουτοπία!!

 

Η Ηθοποιός Γεωργία Ζώη συνομιλέι σε μια κουβέντα εφ' όλης της ύλης με το Γιάννη Αργυρούδη!!!