Jean

Με πρωταγωνιστές τον Jean-GuihenQueyrasέναν από τους πιο εμβληματικούς βιολοντσελίστες της εποχής μας, τον ανερχόμενο βιολονίστα- φαινόμενο Ιόνιαν Ηλίας Καντέσα και πολλούς αναγνωρισμένους Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες,οι Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας πραγματοποιούνται φέτος για τέταρτη χρονιά, από 25 μέχρι και 29 Σεπτεμβρίου. Οι Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας ιδρύθηκαντο 2017 από την τη βιολοντσελίστα Indira Rahmatulla, τον συνθέτη και Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας Στάθη Γυφτάκη και τον βιολοντσελίστα Δημήτρη Λάμπο καιοργανώνονταιαπό την Κοινωφελή Επιχείρηση Καλαμάτας «ΦΑΡΙΣ» και το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας. Φέτος πραγματοποιούνται σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Μεγάλος πρωταγωνιστής στο  φετινό Φεστιβάλ είναι  αναμφισβήτητα ο γάλλος τσελίστας Jean-Guihen Queyras,ένας από τουςπλέον σημαντικούς και αναγνωρισμένους βιολοντσελίστες της εποχής μας, γνωστός για «τη μουσική του ευελιξία». Ο Queyras έχει εμφανιστεί δύο φορές στην Ελλάδα, μίαστο Ηρώδειο το 2019,στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, όπου μαζί με την Αν Τερέζα Ντε Κεερσμάκερ και την ομάδα Rosas παρουσίασαν τις 6 Σουίτες για τσέλο του Μπαχ, και μίατο 2005 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με το Κουαρτέτο Arcanto.

15 χρόνια μετά την πρώτη εμφάνισή του στην Ελλάδα, την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου επιστρέφει στην πόλη της Καλαμάταςμαζί με τον γιο του, τον εξαιρετικά ταλαντούχο ζωγράφο Jérémie Queyras για να ερμηνεύσουν «Τα Χρώματα του Ηχου»,μια παράσταση με έργα μπαρόκ μέχρι σύγχρονο ρεπερτόριο, με ταυτόχρονο ζωγραφικό αυτοσχεδιασμό. Η παράσταση εξερευνά τις ατελείωτες δυνατότητες της μουσικής και της ζωγραφικής, αλλά και τα όριά τους. Πώς επηρεάζει αυτό που ακούμε αυτό που βλέπουμε, αλλά και αντίστροφα, πώς επηρεάζει αυτό που βλέπουμε, αυτό που ακούμε; Αν η μουσική είναι η τέχνη της στιγμής, τότε η ζωγραφική θα πρέπει να είναι η τέχνη της διαιώνισής της.  Από τον J. S. Bach μέχρι τον B. Britten, μέσω των G. Kurtág και H. Dutilleux, η ζωγραφική και η μουσική θα ανοίξουν έναν διάλογο με επίκεντρο σημαντικά έργα αυτών των συνθετών. Στο τέλος, οι ίδιοι οι ακροατές καλούνται ναοριοθετήσουν τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ της ζωντανής στιγμής και του τι  τελικά απομένει από το βίωμά της.

Jonian

Μία ακόμη κορυφαία στιγμή του φετινού προγράμματος αποτελεί η εμφάνιση τουδιεθνούς φήμης βιολονίστα Ιόνιαν Ηλίας Καντέσα και του συνόλουCaerus, το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου.Με ποικίλους συνδυασμούς οργάνων, αλλά και με έργα για σόλο βιολί, η συναυλία θα επικεντρωθεί στη μουσική δωματίου του 20ου αιώνα και στη σύγχρονη δημιουργία, με συνθέσεις των H. Winkelman, A. Schnittke,I. Ξενάκη, B. Bartok και B. Britten.Με ελληνοαλβανικές ρίζες και έδρα το Βερολίνο, ο 28χρονος βιολονίστας διαθέτει ήδη πολλές διεθνείς διακρίσεις,εμφανίσεις και ηχογραφήσεις εν έχει συνεργαστεί ως σολίστ με την Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας του Μονάχου, τη Φιλαρμονικήoρχήστρα του Λύμπεκ, τη Νέα Φιλαρμόνια της Φρανκφούρτης, τη Φιλαρμονική του Μπαντ Ράιχενχαλ, την Ορχήστρα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης κ.ά 

Την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου, ο πιανίστας Μάνος Κιτσικόπουλος θα ερμηνεύσει έργα για σόλο πιάνο των Liszt, Chopin και Κωνσταντινίδη αλλά και δύο δικές του μεταγραφές σε έργα των Beatles.

Τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου, οΑρίωνας Γυφτάκης και το Τζαζ Τρίο του θα παρουσιάσουν, μέσα από έναν διάλογο με το φιλμ Δάφνις και Χλόη (1931) του ποιητή και πρωτοπόρου του Ελληνικού Κινηματογράφου Ορέστη Λάσκου, μια φρέσκια προσέγγιση στη μουσική συνοδεία κινούμενης εικόνας. Η προβολή είναι μία συμπαραγωγή με τη Filmhouse – Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας και την Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Βασισμένο στο ομώνυμο ειδύλλιο του Λόγγου (2ος αιώνας μ.Χ.), το φιλμ Δάφνις και Χλόη θεωρείται συχνά ως το πρώτο ευρωπαϊκό φιλμ με γυμνές σκηνές, γεγονός που συζητήθηκε αρκετά με την προβολή του το 1931. Η πλοκή τοποθετείται στη Λέσβο της ύστερης αρχαιότητάς και περιγράφει τη σεξουαλική αφύπνιση ενός αγοριού και ενός κοριτσιού. Ο Δάφνις και η Χλόη εγκαταλείπονται στην ύπαιθρο μετά τη γέννησή τους και υιοθετούνται και ανατρέφονται από δύο βοσκούς, τον Λάμονα και τον Δρύα. Τα δύο παιδιά μεγαλώνουν μαζί βόσκοντας τα κοπάδια των θετών γονέων τους και ερωτεύονται. Η πρωτότυπη μουσική του Αρίωνα Γυφτάκη θα συνοδεύσει, μέσα από την αρμονία, τον ρυθμό και τον αυτοσχεδιασμό, τη βουκολική διάθεση του φιλμ αναπτύσσοντας ταυτόχρονα έναν αισθητικό διάλογο με το κλασικό έργο του Λάσκου.Με επιρροές από μουσικούς όπως οι Steve Lacy, Alban Berg, Sam Rivers και Paul Bley, η μουσική θα ακολουθήσει την ερωτική αφύπνιση, αγωνία και απόγνωση των δύο νέων, χωρίς να περιορίζεται ωστόσο σε απλό συνοδό της κινούμενης εικόνας.

Τέλος, την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου, η πιανίστα Αλεξία Μουζά, ο βιολονίστας Felix Froschhammer και η βιολοντσελίστα Indira Rahmatulla επιστρέφουνστην Καλαμάτα ερμηνεύοντας έργα των Beethoven και Shostakovich.

Το πλήρες πρόγραμμα στοhttps://kalamatamusicdays.com

Ο χώρος που είχε αρχικά προγραμματιστεί να φιλοξενήσει το ΦεστιβάλΔιεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάταςήταν το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας.Λόγω των πρόσφατων μέτρων κατά της πανδημίας, αναζητείται ανοικτός χώρος που θα ανακοινωθεί αύριο. Καθώς πρωταρχικός στόχος είναι η διεξαγωγή ενός ασφαλούς Φεστιβάλ, με όλα τα μέτρα προστασίας για το κοινό, τους καλλιτέχνες και τους εργαζόμενους, θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα του Υπουργείου Πολιτισμού και των αρμόδιων υγειονομικών αρχών.

Διεθνείς Μουσικές ημέρες Καλαμάτας

25-29 Σεπτεμβρίου

Είσοδος: 5 ευρώ

Προπώληση εισιτηρίων: Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας

https://kalamatamusicdays.com/

primi sui motori con e-max