UYO 29 11 23

Underground Youth Orchestra (UYO) θα δώσει μία μοναδική συναυλία την Τετάρτη 29 Νοεμβρίουστο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος υπό τη διεύθυνση του Γάλλου Μαέστρου Sébastien Rouland. Σολίστ η σοπράνο Αφροδίτη Πατουλίδου.

Η βραδιά θα ξεκινήσει με το “Pavane pour une infante défunte” (Η Παβάνα για μια νεκρή ινφάντα) ένα από τα γνωστότερα έργα του Γάλλου συνθέτη Maurice Ravel. Ο ίδιος ο Ravel, υποστήριζε ότι είχε επιλέξει τον συγκεκριμένο τίτλο πρωτίστως διότι του άρεσε ο ήχος των λέξεων και δευτερευόντως επειδή θα μπορούσε να φανταστεί μια μικρή Ισπανίδα πριγκίπισσα να χορεύει μια αργή παβάνα της αναγεννησιακής περιόδου. 

Τη σκυτάλη θα πάρει το συμφωνικό ποίημα του Jean Sibelius “Luonnotar”, ένα έργο για ορχήστρα και σοπράνο. Το “Luonnotar” είναι βασισμένο στη φινλανδική μυθολογία, τα λόγια προέρχονται από το μυθικό έπος της “Καλεβάλα” και πιο συγκεκριμένα από το πρώτο μέρος που αναφέρεται στη δημιουργία του κόσμου.

Τέλος θα ακούσουμε την 6η συμφωνία του L.V. Beethoven, γνωστή και ως «Ποιμενική». Ο Beethoven υπήρξε λάτρης της φύσης, πολλές φορές έφευγε από τη Βιέννη για να εργαστεί στην εξοχή. Οι πρώτες του σημειώσεις για την Ποιμενική βρέθηκαν το 1802. Η σύνθεσή της έγινε ταυτόχρονα με μία από τις γνωστότερες και πιο θυελλώδεις συμφωνίες του, την 5η. Και οι δύο παρουσιάστηκαν την ίδια μέρα, στο θέατρο της Βιέννης, στις 22 Δεκεμβρίου το 1808. 

Ποιος είναι ο μαέστρος Sébastien Rouland

Ο Sébastien Rouland είναι ο Γενικός Μουσικός Διευθυντής στο Saarländisches Staatstheater στο Saarbrücken της Γερμανίας. Σπούδασε τσέλο, αλλά από πολύ νωρίς καλλιέργησε το πάθος του για τη διεύθυνση ορχήστρας. Από το 2002 έχει διευθύνει παραγωγές όπερας στο Παρίσι, τη Λυών, το Στρασβούργο και τη Μασσαλία, Βιέννη, Στουτγάρδη, Βισμπάντεν, Έσσεν, Βερολίνο, Γενεύη, Λουκέρνη, Σεν Γκάλεν, Μπέργκεν, Λισαβόνα, Τελ Αβίβ, Μεξικό, έχει συνεργαστεί με τις εμβληματικότερες ορχήστρες του κόσμου και σήμερα είναι ένας από τους πιο καταξιωμένους και πολύπλευρους  Γάλλους μαέστρους της γενιάς του.

 

Ποια είναι η σοπράνο Αφροδίτη Πατουλίδου,

Η Αφροδίτη Πατουλίδου, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ανερχόμενα σύγχρονα αστέρια της όπερας. Ως σοπράνο, έχει εμφανιστεί στα σπουδαιότερα θέατρα του κόσμου και έχει ερμηνεύσει εμβληματικούς οπερατικούς ρόλους. Έχει επίσης συνεργαστεί με μαέστρους όπως ο Kirill Petrenko, Barbara Hannigan, Christopher Moulds, Tito Ceccherini, Manuel Nawri και ορχήστρες όπως οι Royal Concertgebouw Orchestra, η Orchestre Philharmonique de Radio France, SWR και άλλες.

Πρόσφατα περιόδευσε τραγουδώντας τη Συμφωνία αρ. 4 του Μάλερ και το Lonely Child του Vivier με τη London Symphony Orchestra στο Barbican Hall του Λονδίνου και στην Ευρώπη.

Τη σεζόν 2023/24 θα κάνει το ντεμπούτο της με τις φιλαρμονικές ορχήστρες του Κλίβελαντ και του Μονάχου, καθώς και με τη Γερμανική Συμφωνική Ορχήστρα του Βερολίνου.

 

Πρόγραμμα συναυλίας

-       Maurice Ravel: Pavane pour une infante défunte

-       Jean Sibelius:  Luonnotar, συμφωνικό ποίημα για σοπράνο και ορχήστρα, έργο 70

Σολίστ Αφροδίτη Πατουλίδου

-       L.VBeethoven: Συμφωνία αρ. 6, σε φα μείζονα, έργο 68 ,”Ποιμενική”

 

Info

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: 210 72 82 333, www.megaron.gr                    

Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 

Ώρα 20.30

Τιμές εισιτηρίων: €8.00 Φοιτητικό, €15.00, €18.00

Προπώληση εισιτηρίων: 

https://www.megaron.gr/event/sebastien-rouland-underground-youth-orchestra/

Και… MASTERCLASSES

Underground Youth Orchestra συνεχίζει τη συνεργασία της με το Πανεπιστήμιο Τεχνών του Βερολίνου και το Julius Stern Institute με μια σειρά masterclasses που ξεκινούν στις 9 -10 Δεκεμβρίου με προσκεκλημένη την διεθνώς αναγνωρισμένη κλαρινετίστα Friederike Roth. 

Η Friederike Roth είναι μία από τις πιο εξέχουσες νέες κλαρινετίστριες της Γερμανίας. Εκτός από το καλλιτεχνικό της έργο ως σολίστ, εργάζεται ως καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Τεχνών του Βερολίνου. Μαθήτευσε κοντά διάσημες προσωπικότητες του κλαρινέτου, όπως οι Ralph Manno, François Benda, Karl-Heinz Steffens και Karl Leister. Σήμερα, είναι επικεφαλής του Berolina Ensemble, ενώ δραστηριοποιείται σε διάφορες συμφωνικές ορχήστρες και ορχήστρες όπερας.

Περισσότερες πληροφορίες: https://www.uyo.gr/uyo-masterclasses-friederike-roth/

To masterclass πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα.