shorta2

H One from the Heart παρουσιάζει δύο ταινίες της στο φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, και σύντομα ευχόμαστε στις πραγματικές κινηματογραφικές αίθουσες!

  • ·Παγιδευμένοι - Shorta των Frederik Louis Hviid & Anders Olholm (Δανία) στο Επίσημο Διαγωνιστικό
    Φεστιβάλ Βενετίας 2020 Εβδομάδα Κριτικής

Φεστιβάλ Ζυρίχης Διαγωνιστικό Πρόγραμμα

«Αυτοί που ψάχνουν τα διαμάντια στην φετινή Εβδομάδα Κριτικής στο Φεστιβάλ Βενετίας, θα βρουν ένα στη δανέζικη ταινία Παγιδευμένοι, την πρώτη ταινία των Φρέντερικ Λούις Χβίιντ και Άντερς Όλχολμ. Αποτελεί ένα συμπαγές παράδειγμα στο πόσο έχει προχωρήσει τα τελευταία χρόνια το σκανδιναβικό σινεμά». Cineuropa

 

«Η ταινία ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΟΙ δεν θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρη. Το εντυπωσιακό ντεμπούτο βάζει στο επίκεντρο την αστυνομική βία, τις φυλετικές διακρίσεις και τον κοινωνικό διαχωρισμό σε ένα στιβαρό, ακαταμάχητο θρίλερ που φέρει περήφανα την επιρροή των Γουόλτερ Χιλ και Τζον Κάρπεντερ. Οι Παγιδευμένοι, με αυτό το μείγμα έντασης και κοινωνικού σχολιασμού θα πρέπει να αποδειχθούν εμπορικά νικητές.

 

Ο αρχικός τίτλος της ταινίας Shorta είναι η λέξη που χρησιμοποιούν οι Άραβες για την αστυνομία. Οι προκαταλήψεις και οι αποτυχίες της αστυνομίας και της κοινωνίας εν γένει, είναι στο επίκεντρο μιας ταινίας που ξεκινάει με τον έφηβο Ταλίμπ Μπεν Χασί να φωνάζει «δεν μπορώ να αναπνεύσω» υπό το βάρος ενός αστυνομικού που τον πιέζει στο έδαφος με το σώμα του. Στη συνέχεια μεταφέρεται στο νοσοκομείο. Είναι βέβαιο ότι θα γίνουν φασαρίες στους δρόμους ως αντίδραση στην αστυνομική βία, και οι δύο ήρωες της ταινίας ξεκινούν περιπολία. Αρχικά νομίζουμε ότι πρόκειται για την ιστορία δύο μπάτσων, ενός αταίριαστου ζευγαριού, ο ένας ο βίαιος ρατσιστής και ο άλλος ο ψύχραιμος επαγγελματίας. Ωστόσο, η ταινία καταφέρνει να μας κάνει να  αμφισβητούμε τις παραδοχές μας, με τις συνεχείς ανατροπές του σεναρίου, που ξεκινούν όταν εμφανίζεται ο Άμος, ένας έφηβος της περιοχής που δεν ανέχεται τη ρατσιστική συμπεριφορά του ενός αστυνομικού. Τα γεγονότα εξελίσσονται άσχημα όταν έρχονται τα νέα ότι ο έφηβος Ταλίμπ πέθανε στο νοσοκομείο. Οι αστυνομικοί βρίσκονται παγιδευμένοι σε μια επικίνδυνη περιοχή».  Screen

 Stills 24 bearbeitet

  • ·Εξόριστος - Exil του Visar Morina (Γερμανία - Κόσοβο) στις Ματιές στα Βαλκάνια
    Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Φεστιβάλ Σαράγεβο 2020
    Επίσημη Υποψηφιότητα για το Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας
    Φεστιβάλ Βερολίνου 2020
    Φεστιβάλ Sundance 2020

Variety’s 10 Europeans to Watch

Cineuropa Prize 26th Sarajevo Film Festival

Σε παραγωγή της Maren Ade με την Sandra Huller (Toni Erdmann)

Το απόφθεγμα του Τζόσεφ Χέλερ ότι «επειδή είσαι παρανοϊκός δεν σημαίνει ότι οι άλλοι δεν είναι όντως εναντίον σου» διατρέχει όλη την ταινία. Ο Τζαφέρ είναι ένας χημικός μηχανικός σε φαρμακευτική εταιρεία. Κατάγεται από το Κόσοβο και ζει στη Γερμανία με τη Γερμανίδα σύζυγό του Νόρα (η πάντα φανταστική Sandra Huller του Τόνι Έρντμαν) και τα τρία τους παιδιά. Έχει μια καλή δουλειά και ένα ωραίο σπίτι. Μια μέρα επιστρέφοντας από το γραφείο, ανακαλύπτει ένα νεκρό ποντίκι στην πόρτα του κήπου του. Αυτή είναι η αρχή μιας σειράς από γεγονότα που θα τον οδηγήσουν στη συνειδητοποίηση της θέσης του στη γερμανική κοινωνία αλλά και στην οικογένειά του.