Orson Welles 1941 2

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΑΘΗΝΑΣ: Σεμινάριο Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου 2020-2021: Δημιουργία Ταινίας Μικρού Μήκους || Πρώτο Μάθημα (Ανοιχτό-Δωρεάν για Αναποφάσιστους) Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2020 στις 15.00

Στο σεμινάριο θα διδαχθούν οι Βασικές Αρχές της Κινηματογραφικής Σκηνοθεσίας, του Σεναρίου, της Κινηματογραφικής Υποκριτικής Μπροστά και Πίσω από την Κάμερα, της Διεύθυνσης Φωτογραφίας-Εικονοληψίας, της Ηχοληψίας, της Διεύθυνσης Παραγωγής και του Μοντάζ, ενώ αναφορά θα γίνει στο ρόλο του σκηνοθέτη στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή, στο ρόλο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, της ΕΡΤ και των Φεστιβάλ και στο πως δουλεύουν οι εταιρίες παραγωγής στην Ελλάδα !!

Στο Πρώτο Μάθημα της Κυριακής 11 Οκτωβρίου 2020 στις 15.00 που θα είναι ανοιχτό-δωρεάν για όσους δεν έχουν αποφασίσει ακόμακαι στο οποίο συνιστάται να δηλώσετε συμμετοχή λόγω των υγειονομικών μέτρων, θα γίνουν οι εγγραφές στο τέλος όσων αποφασίσουν να συμμετέχουν με την προκαταβολή της πρώτης μηνιαίας δόσης.  Διάρκεια: 3,5 ώρες

Το σεμινάριο θα αναπτυχθεί σε δύο άξονες: το θεωρητικό και τον πρακτικό.

Στο θεωρητικό άξοναθα μελετηθούν όλα τα στάδια δημιουργίας μιας ταινίας, οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με τα Εκφραστικά Μέσατου κινηματογράφου μέσω της προβολής, του σχολιασμού και της ανάλυσης αποσπασμάτων αντιπροσωπευτικών ταινιών.

Θα αναδειχθεί ο Κομβικός Ρόλος του Ντεκουπάζ, με την επιλογή του κάδρου, της οπτικής γωνίας, τα μεγέθη του πλάνου, τις θέσεις και τις κινήσεις της κάμερας. Θα γνωριστούν οι συμμετέχοντες με το Σκηνοθετικό Ύφος Σημαντικών Δημιουργών του Σινεμάμε τον Τρόπο Δουλειάς τους και τη Φιλοσοφία και Αισθητική τους.

Στον πρακτικό άξονα, μέσα από μια σειρά ασκήσεων, οι μαθητές θα κινηματογραφήσουν σκηνές σε δικό τους σενάριο, επίσης θα γίνουν συστηματικά, ασκήσεις πάνω στο Ντεκουπάζσκηνών.

Για το πρακτικό μέρος του σεμιναρίου δεν χρειάζεται να έχουν οι συμμετέχοντες κάμερα, γιατί την παρέχει το Σχολείο του Σινεμά.

Θα πραγματοποιηθούν Ασκήσεις Σκηνοθεσίαςσκηνών και σύντομων ταινιών μικρού μήκους για κινητό, για τάμπλετ και παρεμφερή ψηφιακά μέσα.

Επίσης Ασκήσεις Σεναρίου, Κινηματογραφικής Υποκριτικής, Εικονοληψίας, Μοντάζ.

Θα υλοποιηθεί Ταινία Μικρού Μήκους μυθοπλασίας έως 6 λεπτάακολουθώντας όλα τα Στάδια Δημιουργίας Μιας Ταινίας ΙΔΕΑ-ΣΕΝΑΡΙΟ-ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ-ΡΕΠΕΡΑΖ-ΝΤΕΚΟΥΠΑΖ-ΓΥΡΙΣΜΑ-ΜΟΝΤΑΖ.

Ενότητες με τις οποίες θα ασχοληθεί το σεμινάριο:

  • Οργάνωση Παραγωγής-Διεύθυνση Παραγωγής

  • Βασικές Αρχές Σεναρίου

  • Κινηματογραφική σκηνοθεσία – ο ρόλος του σκηνοθέτη

  • Οι Ειδικότητες του Συνεργείου- Σκηνοθετική Ομάδα και οι υπόλοιπες δημιουργικές ομάδες

  • Ο Ηθοποιός στον κινηματογράφο

  • Σεκάνς – Σκηνές – Πλάνα – Γωνίες λήψης – Κίνηση της κάμερας – Εφέ – Ήχοι

  • Ρεπεράζ-Ντεκουπάζ:Τελική γραπτή μορφή του Σεναρίου Ανάλυση των σκηνών του σεναρίου σε πλάνα, αισθητικό ύφος της ταινίας

  • Αισθητική κινηματογράφησης(χώρος-χρόνος-πλάνα-μοντάζ-ήχος):

Ακαδημαϊκή αισθητική
Μοντέρνα αισθητική

  • Η Φωτογραφία και ο Σκηνικός Χώρος στον κινηματογράφο

  • Το Μοντάζ στον Κινηματογράφο

  • Η Μουσική στον Κινηματογράφο

Το Σεμινάριο Προσφέρεται και εξ αποστάσεως.

Συντονιστής Σεμιναρίου: Γιάννης Καραμπίτσος(Σκηνοθέτης, Μοντέρ, Κριτικός Κινηματογράφου). Οι Ασκήσεις και τα Γυρίσματα θα πραγματοποιηθούν με την Σύμπραξη 2 τεχνικών Εικόνας και Ήχου(Οπερατέρ και Ηχολήπτη) ενώ Το Μοντάζ με τη Σύμπραξη Μοντέρ.

Ταυτότητα Εκδήλωσης
Ημερομηνία: 11 Οκτωβρίου 2020 , 15.00 Ανοιχτό-Δωρεάν Μάθημα  για όσους δεν έχουν αποφασίσει ακόμα (θα τηρηθούν τα υγειονομικά μέτρα)

Τοποθεσία:
Σχολείο του Σινεμά, Τσαμαδού 26-28, Εξάρχεια

Eισιτήρια:
45€ το μήνα με έκπτωση σε ανέργους, ΑΜΕΑ, φοιτητές, παλιότερους μαθητές, ζευγάρια-γκρουπ, εκπαιδευτικούς. Πρόσβαση σε δανειστική βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη || Ειδική Έκπτωση για όσους προπληρώσουν ολόκληρο το ποσό κάθε σεμιναρίου και όσους εγγραφούν σε 2 ή περισσότερα σεμινάρια.

Πληροφορίες / Κρατήσεις:
Ε-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | Τηλ.: 2130 159 816 και 6944143564.

Εργαστήρι Κινηματογράφου Αθήνας: Σεμινάριο Ιστορίας και Κριτικής Κινηματογράφου 2020-2021 || Ανοιχτό ΔΩΡΕΑΝ Μάθημα την Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2020 στις 18.30

Ανοιχτό-Δωρεάν Μάθημα για την Ιστορία-Κριτική Κινηματογράφου την Κυριακή στις 18.30 στο Σχολείο του Σινεμά (Τσαμαδού 26-28, Εξάρχεια) για όλους τους ενδιαφερόμενους που δεν έχουν αποφασίσει ακόμα. Συνιστάται η δήλωση συμμετοχής λόγω της τήρησης των υγειονομικών μέτρων. Η ώρα του Σεμιναρίου (εφόσον πραγματοποιηθεί) αλλά και η μέρα ενδέχεται να αλλάξουν ανάλογα με το ενδιαφέρον που θα υπάρξει. Αρκεί να δηλώσετε συμμετοχή λόγω των μέτρων και μπορείτε να παρακολουθήσετε και όσοι έχετε πολύ λίγες πιθανότητες να συμμετέχετε. Μην ξεχνάτε να επισυνάπτετε το κίνητό σας μαζί με το ονοματεπώνυμό σας. Θα χαρούμε να σας επικοινωνήσουμε τη δουλειά μας!!! (διάρκεια ανοιχτού μαθήματος 2 ώρες, Σεμιναρίου 3 ώρες).

12 Μαθήματα που περιλαμβάνουν όλα τα κινηματογραφικά ρεύματα, τους πιο σημαντικούς δημιουργούς, σύντομη ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, του ντοκιμαντέρ, του animation, του πειραματικού -πρωτοποριακού κινηματογράφου και της Κωμωδίας, ενδιαφέρουσες θεματολογίες όπως Βιβλία που έγιναν Ταινίες, Φεμινιστικός Κινηματογράφος, Πολιτικός Κινηματογράφος, Κινηματογράφος του Τρίτου Κόσμου με έμφαση στον Ασιατικό, Κινέζικο, Ινδικό και Ιρανικό Κινηματογράφο, στον Λατινοαμερικάνικο και Αφρικανικό Κινηματογράφο κ.α. και Διδασκαλία Μεθόδου Κριτικής Προσέγγισης παλιότερων κλασικών και σύγχρονων ταινιών. Θα γραφούν κριτικές από τους συμμετέχοντες για σημερινές και παλιότερες ταινίες.

Φέτος θα αλλάξουν κάποια πράγματα. Όλα αυτά που προαναφέρθηκαν δεν θα αποτελέσουν ξεχωριστά μαθήματα αλλά περιεχόμενο της Ύλης που θα διδαχτεί μέσα από την Γνωριμία Σημαντικών Σκηνοθετών Κλασικών και Σύγχρονων τα ονόματα των οποίων θα ανακοινωθούν στο Ανοιχτό Μάθημα της Κυριακής έτσι ώστε το Σεμινάριο να αφορά και όσους έχουν παρακολουθήσει τον Βασικό κύκλο στο παρελθόν.

Μέσα από το Έργο των Επιλεγμένων Σημαντικών Παλιότερων και Σύγχρονων Δημιουργών του Σινεμά θα δοθούν συνοπτικά όλα τα παραπάνω Ρεύματα, Κινήματα, Θεματολογίες κλπ. Πρόκειται στην Ουσία για ένα ΕΝΤΕΛΩΣ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ που θα καλύψει και τους συμμετέχοντες για πρώτη φορά και τους παλιότερους!!! 

Τα μαθήματα γίνονται με την προβολή και τον σχολιασμό αποσπασμάτων από αντιπροσωπευτικές ταινίες.

Στο Κομμάτι Κριτική μιας Ταινίας θα αναζητήσουμε μια Μέθοδο Κριτικής Προσέγγισης μιας Ταινίας βασισμένη στον Μπόρντγουελ και άλλους θεωρητικούς και εστιασμένη σε εκτός από κλασικές ταινίες όπως το Πέρυσι στο Μαρίενμπαντ και με Κομμένη την Ανάσα, το Οργισμένο Είδωλο, σε σύγχρονες όπως ο Ιρλανδός, Τζόκερ, Κάποτε στο Χόλιγουντ, αλλά και Pulp Fiction, Μαλχόλαντ Ντράιβ, Ντόγκβιλ, ο Νεκρός, ο Γυμνός κλπ.

Οι συμμετέχοντες θα λάβουν αναλυτικές ηλεκτρονικές σημειώσεις, ενώ θα έχουν πρόσβαση στην δανειστική Βιβλιοθήκη και Ταινιοθήκη του Σχολείου του Σινεμά.

Στους συμμετέχοντες χορηγείται Βεβαίωση του Σχολείου του Σινεμά (Τσαμαδού 26-28, Εξάρχεια).

Συντονιστής Σεμιναρίου: Γιάννης Καραμπίτσος (Σκηνοθέτης, Μοντέρ, Κριτικός Κινηματογράφου, διευθυντής διαδικτυακού πολιτιστικού περιοδικού Camera Stylo Online, ερασιτέχνης ηθοποιός)

[Πληροφορίες- Δηλώσεις Ενδιαφέροντος και Εγγραφές στα τηλέφωνα 2130 159 816, 6944143564 και στο e-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.]. Κόστος 45 € το μήνα (δεν περιλαμβάνει ΦΠΑ), ανάλογα την έκπτωση που παρέχεται σε φοιτητές, γκρουπ μαθητών, συγγενείς ή ζευγάρια, εκπαιδευτικούς, άνεργους, ΑμεΑ, παλιότερους μαθητές, όσοι προπληρώσουν ή εγγραφούν σε παραπάνω από ένα σεμινάρια).

[ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΚΑΙ ONLINE]