ΤΟΠΙΚΟΙ ΤΡΟΠΙΚΟΙ

ΤΟΠΙΚΟΙ ΤΡΟΠΙΚΟΙ

Αντλώντας από το πλούσιο υλικό του έργου Τοπικοί Τροπικοί του Μάριου...

Dead People  by Irene Skylakaki

Dead People by Irene Skylakaki

 Nέο τραγούδι της Irene Skylakaki με τίτλο Dead People κυκλοφορεί στις 16 Ιανουαρίου 2026,...

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΒΟΥΒΑΛΟΣ

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΒΟΥΒΑΛΟΣ

Μετά τον πρώτο γύρο παραστάσεων, ο “Αμερικάνικος Βούβαλος” συνεχίζει την...

ΥΠΑΤΙΑ

ΥΠΑΤΙΑ

Ένας σπαρακτικός μονόλογος.Μια κραυγή.Μια ζωή.Μια επανάσταση.Υπατία, μία γυναίκα σύμβολο.Ένα...

ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΜΑΥΡΑ ΦΟΡΕΜΑΤΑ  2η σεζόν

ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΜΑΥΡΑ ΦΟΡΕΜΑΤΑ 2η σεζόν

“ Υπάρχουν πολλά μαύρα φορέματα εκεί έξω...» Πέντε γυναίκες. Πέντε φορέματα. Πέντε ιστορίες.Σε...

Francis Bacon Project  Scream of the Body

Francis Bacon Project Scream of the Body

Ύστερα από την περσινή επιτυχημένη παρουσίαση της εικαστικής performance“Kandinsky Research” στο...

Rebel, το φεγγάρι των πεσμένων φύλλων

Rebel, το φεγγάρι των πεσμένων φύλλων

Ενας καταξιωμένος συγγραφέας συνομιλεί μπροστά στο χαρτί μεπρόσωπα πραγματικά ή φανταστικά, τα...

ΕΧΕΙΣ ΠΕΝΤΕ ΛΕΠΤΑ

ΕΧΕΙΣ ΠΕΝΤΕ ΛΕΠΤΑ

«Δεν μπορώ να κοιμηθώ. Μόνο όνειρα, καθόλου ύπνος». Φραντς Κάφκα,...

Ο Λούτσιο και το ταξίδι στον πλανήτη Κιαροσκούρο

Ο Λούτσιο και το ταξίδι στον πλανήτη Κιαροσκούρο

Βρισκόμαστε στον πλανήτη Κιαροσκούρο στην πόλη, ΙλούμιναΑουρέλια. Εκεί όλοι οι άνθρωποι...

ΧΑΣΑΜΕ ΤΗ ΘΕΙΑ ΣΤΟΠ  2ος χρόνος

ΧΑΣΑΜΕ ΤΗ ΘΕΙΑ ΣΤΟΠ 2ος χρόνος

Το θεατρικό κόσμημα του Γιώργου Διαλεγμένου συνεχίζεται στο νέο θέατρο ΦΙΛΙΠ Μετά την επιτυχία...

  • ΤΟΠΙΚΟΙ ΤΡΟΠΙΚΟΙ

    ΤΟΠΙΚΟΙ ΤΡΟΠΙΚΟΙ

    Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου 2026 00:02
  • Dead People  by Irene Skylakaki

    Dead People by Irene Skylakaki

    Πέμπτη, 29 Ιανουαρίου 2026 22:53
  • ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΒΟΥΒΑΛΟΣ

    ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΒΟΥΒΑΛΟΣ

    Πέμπτη, 29 Ιανουαρίου 2026 18:58
  • ΥΠΑΤΙΑ

    ΥΠΑΤΙΑ

    Πέμπτη, 29 Ιανουαρίου 2026 01:01
  • ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΜΑΥΡΑ ΦΟΡΕΜΑΤΑ  2η σεζόν

    ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΜΑΥΡΑ ΦΟΡΕΜΑΤΑ 2η σεζόν

    Πέμπτη, 29 Ιανουαρίου 2026 00:40
  • Francis Bacon Project  Scream of the Body

    Francis Bacon Project Scream of the Body

    Τετάρτη, 28 Ιανουαρίου 2026 19:35
  • Rebel, το φεγγάρι των πεσμένων φύλλων

    Rebel, το φεγγάρι των πεσμένων φύλλων

    Τετάρτη, 28 Ιανουαρίου 2026 17:49
  • ΕΧΕΙΣ ΠΕΝΤΕ ΛΕΠΤΑ

    ΕΧΕΙΣ ΠΕΝΤΕ ΛΕΠΤΑ

    Τετάρτη, 28 Ιανουαρίου 2026 16:40
  • Ο Λούτσιο και το ταξίδι στον πλανήτη Κιαροσκούρο

    Ο Λούτσιο και το ταξίδι στον πλανήτη Κιαροσκούρο

    Τετάρτη, 28 Ιανουαρίου 2026 12:33
  • ΧΑΣΑΜΕ ΤΗ ΘΕΙΑ ΣΤΟΠ  2ος χρόνος

    ΧΑΣΑΜΕ ΤΗ ΘΕΙΑ ΣΤΟΠ 2ος χρόνος

    Τετάρτη, 28 Ιανουαρίου 2026 10:16

Nikolas

Τα διάσημα έργα “Υπόθεση Λάραμι” και “Υπόθεση Λάραμι: 10 χρόνια μετά” του Μοϊσές Κάουφμαν και των μελών του Tectonic Theatre Project ανεβαίνουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε μία ενιαία παράσταση, σε σκηνοθεσία Άρη Λάσκου. Υπό τον κοινό τίτλο “Υπόθεση Λάραμι”, η αληθινή ιστορία της δολοφονίας του Μάθιου Σέπαρντ το 1998, ενός ανοιχτά γκέι φοιτητή στο Πανεπιστήμιο του Γουαϊόμινγκ, λόγω της σεξουαλικής του ταυτότητας, κάνει πρεμιέρα στις 21 Φεβρουαρίου στο θέατρο Σφενδόνη.

Alex

Στις 7 Οκτωβρίου 1998, ένας ποδηλάτης ανακαλύπτει τυχαία έναν βαριά χτυπημένο νεαρό άνδρα, δεμένο σ’ έναν φράχτη κάποια χιλιόμετρα έξω απ’ την πόλη Λάραμι του Γουαϊόμινγκ.

Είναι ο Μάθιου Σέπαρντ, ομοφυλόφιλος φοιτητής, που το προηγούμενο βράδυ είχε χτυπηθεί και βασανιστεί βίαια από δύο άντρες. Ένα πρωτοφανές κύμα δημοσιότητας καλύπτει την υπόθεση. Άνθρωποι όλων των ηλικιών και κοινωνικών στρωμάτων, πολιτικοί, διασημότητες της εποχής χωρίζονται σε στρατόπεδα, σπεύδοντας να μοιραστούν την άποψή τους για το τι συνέβη εκείνη τη νύχτα. Η επίθεση στον Σέπαρντ είναι ξεκαθάρισμα λογαριασμών, ή  ρατσιστικό έγκλημα; Ολονυχτίες, τηλεοπτικές διαμάχες, πορείες, συγκεντρώσεις. Τέσσερις ημέρες μετά την επίθεση, ο νεαρός υποκύπτει στα τραύματά του. Η εγχώρια και διεθνής προσοχή στρέφεται στη νομοθεσία για τα εγκλήματα μίσους. Τον Απρίλιο και τον Νοέμβριο 1999 αντίστοιχα, οι δύο δολοφόνοι του Μάθιου Σέπαρντ καταδικάζονται σε ισόβια κάθειρξη. Αρνούνται ότι τον δολοφόνησαν, επειδή ήταν ομοφυλόφιλος.

Τέσσερις εβδομάδες μετά τον θάνατο του Μάθιου Σέπαρντ, ο σημαντικός συγγραφέας και σκηνοθέτης του θεάτρου ντοκουμέντο Μοϊσές Κάουφμαν και μέλη του Tectonic Theatre Project ταξιδεύουν απ’ τη Νέα Υόρκη στο Λάραμι και διεξάγουν περισσότερες από 200 συνεντεύξεις σε κατοίκους της πόλης. Το υλικό της απομαγνητοφώνησης, αποσπάσματα από δημοσιεύματα της εποχής, καθώς και τα πρακτικά απ’ τις δίκες που ακολουθούν, συνθέτουν το υλικό μιας παράστασης θεάτρου ντοκουμέντο (2000), που αποκτά τεράστια δημοτικότητα, με πολυάριθμα ανεβάσματα σε όλη την Αμερική.

Δέκα χρόνια μετά τη δολοφονία του Σέπαρντ, το 2008, ύστερα από δύο αλλαγές κυβερνήσεων, κι ενώ η μνήμη της υπόθεσης αλλοιώνεται από εσκεμμένα διαφορετικές αφηγήσεις, η θεατρική ομάδα επισκέπτεται εκ νέου το Λάραμι και διεξάγει νέες συνεντεύξεις με τους αρχικούς συνομιλητές της, αλλά και με όσους θέλουν να μιλήσουν για πρώτη φορά. Ανάμεσά τους κι ένας απ’ τους δολοφόνους του Σέπαρντ, μέσα απ’ τη φυλακή. Καρπός της δεύτερης έρευνας πάνω στην υπόθεση που σημάδεψε την αμερικανική κοινωνία, είναι η παράσταση “Υπόθεση Λάραμι: 10 χρόνια μετά” (“The Laramie Project: Ten Years Later”), που παρουσιάστηκε ταυτόχρονα σε 100 θέατρα της Αμερικής.

 Thanos

Η “Υπόθεση Λάραμι” ανασυστήνεται στο θέατρο Σφενδόνη ως μια πολυφωνική παρτιτούρα, μια αλληλουχία μαρτυριών μιας κοπιώδους έρευνας πεδίου και αρχείου, ένα tour de force εναλλαγής χαρακτήρων, συνεντευξιαζόμενων, δικαστών, δημοσιογράφων, πολιτών, αυτοπτών μαρτύρων, συγγενών και φίλων που μιλούν-άθελά τους- για το “όνομα” αντί για το πρόσωπο, για το περιστατικό αντί για τον άνθρωπο.

Όταν όλα γύρω είναι πολωτικά και διχαστικά, τι σημαίνει ο τίτλος μιας είδησης; Πώς μπορούμε να διαβάσουμε πίσω από αυτόν; Τι κρύβεται πίσω από ένα γεγονός; Πώς κατασκευάζεται η ιστορία; Πόσο αντικειμενικοί μπορούμε να είμαστε στην αφήγησή της; Τι μένει πίσω από ένα αποτύπωμα; Τι ήχο έχει ο απόηχος;

Η “Υπόθεση Λάραμι” είναι μια παράσταση για τη διαφορετικότητα, τη μισαλλοδοξία, την ανεκτικότητα και την αναγκαιότητα του διαλόγου. Μα πάνω απ’ όλα, είναι ένα έργο για έναν άνθρωπο που δεν είναι πια εδώ. Όπως, άλλωστε, αναφέρει και η Ρομέιν Πάτερσον, στενή φίλη του Σέπαρντ: “Το όνομα Μάθιου Σέπαρντ είναι συνώνυμο με αυτό το σοκαριστικό έγκλημα μίσους και δεν αντανακλά απαραίτητα τον Ματ. Αντανακλά την αντίδραση μιας πόλης, το πώς ο Τύπος κάλυψε την υπόθεση, αντανακλά τη δολοφονία, αλλά όχι και τον Ματ.”

 

Μετάφραση: Άρης Λάσκος-Ελένη Ζαχοπούλου

Σκηνοθεσία: Άρης Λάσκος

Δραματουργία: Άρης Λάσκος-Κόνυ Ζήκου

Σκηνικά: Τίνα Τζόκα

Κοστούμια: Χαράλαμπος Νικολάου

Φωτισμοί: Σεσίλια Τσελεπίδη

Μουσική: Κορνήλιος Σελαμσής

Επιμέλεια κίνησης: Μυρτώ Γράψα

Βοηθός σκηνοθέτη: Παρασκευή Λυπημένου

Φωτογραφίες: Αναστασία Γιαννάκη

Επικοινωνία: Ελεάννα Γεωργίου

 

Παίζουν: Ελένη Ζαχοπούλου, Νικόλας Παπαδομιχελάκης, Αλέξανδρος Σιάτρας,

Ελεάνα Στραβοδήμου, Θάνος Τσακαλίδης, Ειρήνη Φαναριώτη

 

 

Παραστάσεις: Από 21 Φεβρουαρίου έως 5 Απριλίου

Μέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00 και Κυριακή στις 18.00

 

Διάρκεια: 90 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων: Παρασκευή: 13€ κανονικό, 10€ μειωμένο (φοιτητικό, ανέργων, άνω των 65, πολυτέκνων και ΑμΕΑ)

Σάββατο και Κυριακή: 15€ (κανονικό), 12€ (μειωμένο)

 

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Από 1 έως 20 Φεβρουαρίου τα εισιτήρια προπωλούνται στην τιμή των 7€.

Η παράσταση επιχορηγείται απ’ το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού.

Τηλεφωνικές κρατήσεις:
6979461320 (Τετάρτη έως Κυριακή 17.00-19.00)

Προπώληση

ticketservices.gr, 210 72 34567, Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου) 

καταστήματα PUBLIC & tickets.public.gr

και στο ταμείο του θεάτρου (τις μέρες και ώρες της παράστασης)


Θέατρο Σφενδόνη
Μακρή 4, Μακρυγιάννη (Μετρό στάση Ακρόπολη)
Τηλ.: 215 515 8968

Γραφείο Τύπου & Επικοινωνίας:

Ελεάννα Γεωργίου

ezgif.com resize

psihwn litrwsis banner

o kuklos me tin kimwlia banner

TO MAGIKO KLEIDI 2023banner

banner diathlasi