biblio

Αναμνήσεις από τα παιδικά χρόνια στην Πλάκα της δεκαετίας του 60. Εμπειρίες από ταξίδια και περιπέτειες τη δεκαετία του 70. Αναμνήσεις από τη Νομική και τη θητεία στον Στρατό. Σπαρταριστές σκηνές από τα δικαστήρια και την πολύχρονη θητεία στην Δικηγορική. Ερωτικές περιπέτειες των καλοκαιρινών διακοπών, σκηνές από τα γήπεδα της εφηβείας αλλά και σκέψεις της εποχής της ωριμότητας είναι μερικά από τα υλικά που είναι φτιαγμένα τα απολαυστικά μικρά διηγήματα, που συναποτελούν το περιεχόμενο του βιβλίου του Δημοσθένη Δέπου “Το κουτί με τις θύμησες”. 

Ο συγγραφέας, μας προσκαλεί σε ένα ταξίδι μνήμης, σε κομμάτια της ζωής του, που ανασύρονται με γλαφυρή και ολοζώντανη γραφή μέσα από το κουτί με τις θύμησες του. Κομμάτια μιας ζωής βιωμένης με ένα τρόπο μποέμικο και πολλές φορές αυτοσαρκαστικό, οι μικρές του ιστορίες ξεχειλίζουν από χιούμορ και ζωντάνια. 
Ιστορίες απλές, που πολλές φορές δεν παίρνουν την σημασία που τους πρέπει στη ζωή μας, φωτίζονται μοναδικά από τον Δημοσθένη Δέπο, που μοιάζει να πιστεύει, ότι μέσα στα απλά είναι τα ωραία και τα αξιομνημόνευτα. 

 Όπως σημειώνει και ο ίδιος: “...Κυνηγώντας το μικροαστικό όνειρο μ' όλες μας τις δυνάμεις (το οποίο σε λίγο διαλύεται) δεν είχαμε χώρο γι' αναπολήσεις κι αναδρομές. Σύντομα θα καταλάβουμε, ότι ως μικροί μαθητές είχαμε το προνόμιο να ζήσουμε μέσα στην "παλιά καλή Ελλάδα" του προστρεξίματος, της ανοιχτής αυλής, του σούρουπου, του τραπεζιού της Κυριακής…"

Ο Δημοσθένης Γ. Δέπος γεννήθηκε το 1959 στην Πλάκα, όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια. Σπούδασε νομικά στο ΕΚΠΑ. Δικηγορεί πάνω από τριάντα χρόνια στην Αθήνα. Αρθρογραφεί από το 2015 στο Reporter.gr. To “Κουτί με τις θύμησες” γράφτηκε τα τελευταία χρόνια σαν αποτύπωμα μιας αναπόλησης. 

To εξώφυλλο φιλοτέχνησε ο ζωγράφος Γιώργος Παστάκας.
“Το κουτί με τις θύμησες” κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κοράλλι