p1dshj58m01h4h1p721gjqvmk1bpnu 1170x600

Έπειτα από πολύμηνη ιστορική έρευνα πάνω στο πολύπλευρο έργο, τη ταραχώδη ζωή και την πολυσύνθετη προσωπικότητα του σπουδαίου μαθηματικού, η Ομάδα 90οC, στηρίζει την παράσταση σε δυο άξονες: Το θέατρο ντοκουμέντο - ένα σχετικά άγνωστο είδος θεάτρου (ηλικίας περίπου 100 ετών) που αντλεί τη θεματολογία του από την ιστορική πραγματικότητα - και το θέατρο μνήμης, όπως το πρωτογνωρίσαμε από τον Γυάλινο Κόσμο, του Τέννεσση Ουίλιαμς. Με προσθήκη σπάνιου οπτικοακουστικού υλικού της εποχής, που χαρτογραφεί με ακρίβεια το ιστορικό πλαίσιο, ο Δημήτρης Κομνηνός στήνει μια multimedia παράσταση που φωτίζει άγνωστες πτυχές της προσωπικότητάς του Άλαν Τιούρινγκ, και εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε αυτό το σπουδαίο μυαλό, προκειμένου να φτάσει στις επιστημονικές ανακαλύψεις που άλλαξαν τον ρου της ανθρωπότητας. Ανακαλύψεις που έφεραν τον Άλαν Τιούρινγκ, δίκαια, στη θέση της πιο εμβληματικής προσωπικότητας του 20ου αιώνα (Πηγή: BBC).

O Turing ήταν ο άνθρωπος που έθεσε τις βάσεις για την ανακάλυψη του ηλεκτρονικού υπολογιστή, αλλά και ο άνθρωπος που θεμελίωσε την ιδέα της τεχνητής νοημοσύνης. Ήταν ο ιδιοφυής μαθηματικός που κατάφερε να σπάσει τον κώδικα των Ναζί στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, επισπεύδοντας (σύμφωνα με την ομόφωνη διαπίστωση όλων των ιστορικών), το τέλος του πολέμου κατά τουλάχιστον 2 χρόνια, σώζοντας έτσι τουλάχιστον, 17 εκατομμύρια ψυχές.

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως εάν σήμερα δεν ζούμε κάτω από το ναζιστικό ζυγό, το οφείλουμε στον Alan Turing.

Δεδομένου, όμως, ότι το έργο του Turing στον Πόλεμο ήταν διαβαθμισμένο ως «άκρως απόρρητο», κανείς δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει τι του οφειλόταν, όταν βρέθηκε στο εδώλιο του κατηγορούμενου για το σπάσιμο ενός άλλου κώδικα – κοινωνικού αυτή τη φορά…

Ο Turing δεν απολογήθηκε για την ομοφυλοφιλία του.

Παρότι καταδικάστηκε για προσβολή της Δημοσίας Αιδούς (Gross Indecency),  νόμο του 1890, βάσει του οποίου η ομοφυλοφιλία ήταν ποινικό αδίκημα, αρνήθηκε να υπερασπιστεί τον εαυτό του στο δικαστήριο (ΣΣ.: Πρόκειται  για το νόμο από τον οποίο επέζησαν μόλις 15,000 άνθρωποι, από τους συνολικά 65,000 που καταδικάστηκαν)

Επέλεξε να υποστεί χημικό ευνουχισμό, έναντι της 2ετούς φυλάκισης που του επιβλήθηκε, κι έπειτα από αυτή την εξευτελιστική για τον ίδιο διαδικασία, βρέθηκε νεκρός στις 7 Ιουνίου του 1954. Ήταν μόλις 41 ετών. Στο κομοδίνο, πλάι του, υπήρχε, επαλειμμένο με υδροκυάνιο, ένα μισοφαγωμένο μήλο.

Το 2009, o Gordon Brown, πρωθυπουργός της Βρετανίας, υποχρεώθηκε, έπειτα από μαζικό ψήφισμα διαμαρτυρίας των ΛΟΑΤΚΙ οργανώσεων, να ζητήσει δημόσια συγνώμη εκ μέρους της Βρετανικής Κυβέρνησης.

Το 2013, ο Alan Turing έλαβε τη βασιλική  χάρη της Βασίλισσας Ελισάβετ. 59 χρόνια μετά το θάνατό του.

Ο Alan Turing, μόλις φέτος, ανακηρύχτηκε από το BBC ως η πιο εμβληματική προσωπικότητα του 20ου αιώνα, ενώ η προσωπογραφία του θα κοσμεί, στο εξής, το χαρτονόμισμα των 50 βρετανικών λιρών.

Συμπαραγωγή: Θεατρική Ομάδα 90οC – Bios Exploring Urban Culture

Μετάφραση: Σεμέλη Παπαοικονόμου

Διασκευή / Σκηνοθεσία: Δημήτρης Κομνηνός

Σκηνικά / Κοστούμια: Γιώργος Λυντζέρης

Μουσική / Visuals: Ανδρέας Τρούσσας

Φωτισμοί: Βαγγέλης Μούντριχας

Φωτογραφίες: Γεωργία Σαλαμπάση

Βοηθοί σκηνοθέτη: James Rodi / Σεμέλη Παπαοικονόμου

Γραφιστικά: Γιάννης Καρδάσης / Ανδρέας Τρούσσας

Δημ.Σχέσεις: Μυρτώ Απαλοπούλου

Παίζουν:

Άλαν Τιουρινγκ: Στέλιος Ψαρουδάκης

Σάρα Τιούρινγκ: Ζώγια Σεβαστιανού

Ντίλγουιν Νοξ: Μελέτης Γεωργιάδης

Κρίστοφερ Μόρκομ: James Rodi

Μάικ Ρος: Φοίβος Παπακώστας

Τζόαν Κλαρκ: Ειρήνη Βαλατσού

Ρον Μάρεϊ: Πέτρος Λιόντας

Παραστάσεις: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 20:00 (έως 16/02/2020)

Εισιτήρια: Κανονικό 14,00, Ειδικό μειωμένο (φοιτητές, άνεργοι, άνω των 65) 12,00

Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα) 

 

BIOS ΜΑΙΝ

Σαλαμίνος 13& Πειραιώς 84
Αθήνα
THΛ.21034 25 335