IMG 1856

Το συναρπαστικό μυθιστόρημα «Stamboul Train» του Graham Greene σκηνοθετεί η Τατιάνα Λύγαρη για να γιορτάσει τη συμπλήρωση 20 χρόνων καλλιτεχνικής δημιουργίας της Αμαξοστοιχίας- Θεάτρου Το Τρένο στο Ρουφ (1997-2017). Το σημαντικό αυτό λογοτεχνικό έργο, που καθιέρωσε τον Graham Greene ως έναν από τους σπουδαιότερους συγγραφείς της αγγλικής λογοτεχνίας του εικοστού αιώνα, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε μετάφραση και διασκευή του Ιωσήφ Βαρδάκη.

Το έργο διαδραματίζεται παραμονές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου κατά τη διάρκεια ενός 3ήμερου ταξιδιού με το Οrient Express από την Οστάνδη στην Κωνσταντινούπολη. Ένα περιπετειώδες και μοιραίο για τους επιβάτες του, ταξίδι. Ο εύπορος Εβραίος επιχειρηματίας, η φτωχή χορεύτρια, η σκληρή δημοσιογράφος, ο στυγνός δολοφόνος, ο κυνηγημένος επαναστάτης είναι πρόσωπα τραγικά, μοναχικά, outsiders της κατεστημένης ζωής, που κινούνται στα όρια του γκροτέσκο και του μελοδραματικού. «Ταξιδεύουν» μεταφορικά μέσα στις βασανισμένες τους ψυχές αλλά οι πράξεις τους έχουν ρεαλιστικές συνέπειες για τους ίδιους και τους συνεπιβάτες τους. Μέσα στο εν κινήσει τρένο η δράση έρχεται ξαφνικά και απότομα χωρίς όμως να έχει ίχνος λάμψης και ηρωισμού.

Ο Greene εξερευνά τις αρχές της ηθικής στις σύγχρονες κοινωνίες, της πίστης, της προδοσίας, του ρατσισμού, του καθήκοντος απέναντι στον άλλον σε σχέση με το καθήκον στον εαυτό μας και της ματαιότητας να παραμείνει κανείς ουδέτερος σε εποχές σύγκρουσης. Καταδύεται βαθιά στα θέματα που αγγίζουν το κύτταρο της ανθρώπινης ψυχής με όλες τις αντιφάσεις και τις εσωτερικές συγκρούσεις της, δημιουργώντας τους απόλυτα “Greeneian” χαρακτήρες του. Σκιαγραφεί με δύναμη και νεύρο την ατμόσφαιρα που διαμορφώνεται στην Ευρώπη ακριβώς ένα χρόνο πριν ανατείλει στη Γερμανία η δύναμη του Χίτλερ και του Εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος. Μια ατμόσφαιρα, παραμονές του Ολοκαυτώματος, που τη σφραγίζει η αβεβαιότητα, η ανασφάλεια και ο τρόμος του επερχόμενου πολέμου.

Η διεισδυτική και ψυχαναλυτική ματιά του Greene στον τρόπο σκέψης και στις πράξεις των ηρώων του τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο αντανακλάται στο σημερινό πλαίσιο της ανησυχητικής αύξησης του ακραίου εθνικισμού και του ρατσισμού, που αναπτύσσονται ραγδαία στις κοινωνίες μας.

Η παράσταση μέσα από μια γοργή κινηματογραφική αφήγηση και με μία “gros plan” ερμηνευτική απόδοση των οκτώ χαρακτήρων στο κινούμενο τρένο, τοποθετεί τους θεατές στο κάδρο της “Greeneland” ως συμμέτοχους και συνένοχους μιας καταστροφής που μοιάζει να πλησιάζει με ιλιγγιώδη ταχύτητα.

 STAMBOYL

Σκηνοθεσία Τατιάνα Λύγαρη / Μετάφραση-Διασκευή Ιωσήφ Βαρδάκης

Σκηνικά-Κοστούμια Γιάννης Μετζικώφ / Μουσική Μηνάς Ι. Αλεξιάδης

Χορογραφία Πέπη Ζαχαροπούλου / Φωτισμοί Σάκης Μπιρμπίλης 

Βοηθός σκηνοθέτη Ευθύμης Χρήστου

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά)
Λεωνίδας Κακούρης, Ορφέας Ζαφειρόπουλος, Δάφνη Καφετζή, Τάνια Παλαιολόγου,

Έρη Παπαγαλάνη, Βασίλης Πουλάκος, Δημήτρης Σταμούλης, Βασίλης Ψυλλάς.

Θεατρικό Βαγόνι
κάθε Παρασκευή & Σάββατο στις 21.30 & Κυριακή στις 20.30
Πρεμιέρα 16 Φεβρουαρίου 2018
Εισιτήρια: 14 ευρώ Ολόκληρο / 10 ευρώ Φοιτητικό - Μειωμένο / 5 ευρώ Ατέλειες/ Άνεργοι

Παράταση παραστάσεων μέχρι τις 29 Απριλίου

Ηλεκτρονική Προπώληση: https://www.viva.gr/tickets/theater/theatro-to-treno-sto-rouf/stamboul-train/
Διάρκεια: 90 λεπτά

Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ
Τηλ. 210 5298922 / 6937 604988
καθημερινά (εκτός Δευτέρας) 10.00–14.00 & 18.00–22.00
Σιδηροδρομικός & Προαστιακός Σταθμός Ρουφ, επί της Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως
10’ με τα πόδια από το ΜΕΤΡΟ Κεραμεικός
Free Wi-Fi / Δωρεάν Parking
Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.