mera

Το Ίδρυμα ΑMFIONIA - ATHENS SYMPHONIC & JAZZ BANDS FESTIVAL, συνεχίζει το έργο του για την προώθηση του μηνύματος της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών μέσα από τον πολιτισμό και τη μουσική. Στην εποχή της πανδημίας, περήφανα παρουσιάζει τη συνεργασία της Ορχήστρας Alexandrov με τον Έλληνα τραγουδιστή Θοδωρή Βουτσικάκη.
Μαζί ερμηνεύουν το διάσημο και εξαιρετικά δημοφιλές στη Ρωσία τραγούδιΗ Ημέρα της Νίκης.

Μετά τη χειρονομία αλληλεγγύης και το μήνυμα συμπαράστασης που έστειλε η Χορωδία του Κόκκινου Στρατού στον ελληνικό λαό, ερμηνεύοντας στα ελληνικά το «Όταν σφίγγουν το χέρι» των Μίκη Θεοδωράκη - Γιάννη Ρίτσου, αυτήν τη φορά ο Θοδωρής Βουτσικάκης τραγουδά στα ρωσικά το εμβληματικό τραγούδι, η Ημέρα της Νίκης, σε σύμπραξη με την Ορχήστα Alexandrov και το αφιερώνουν σε όλο τον κόσμο με αφορμή το νικηφόρο αγώνα που έδωσε κατά του φασισμού στη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου ο Ρωσικός λαός.
Ο ίδιος μάλιστα δήλωσε: «Η μουσική έχει τη δύναμη να φέρνει τους λαούς πιο κοντά ακόμα και στις πιο δύσκολες εποχές. Το βίντεο που ακολουθεί σε συνεργασία με τη μοναδική Χορωδία του Κόκκινου Στρατού, είναι ένα μήνυμα αλληλεγγύης για όλο τον κόσμο, αφιερωμένο στον ρωσικό λαό με αφορμή την Ημέρα της Νίκης.»

Δείτε ΕΔΩ το video του τραγουδιού: https://youtu.be/Iq5bUJEPbeU 

Φέτος συμπληρώνονται 75 χρόνια από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και της νίκης των λαών επί της ναζιστικής Γερμανίας και του φασισμού. Οι Έλληνες και οι λαοί της Σοβιετικής Ένωσης πλήρωσαν το βαρύτερο από όλους τους Συμμάχους φόρο αίματος στον πόλεμο με πάνω από 27 εκατομμύρια στρατιώτες και πολίτες να θυσιάζονται σε έναν τιτάνιο αγώνα επιβίωσης και αντίστασης. Κάθε χρόνο στις 9 Μαΐου διοργανώνονται στη Ρωσία λαμπρές εκδηλώσεις τιμής για τους ήρωες του πολέμου, στη μνήμη αυτών που πρόσφεραν ακόμη και τη ζωή τους, προκειμένου οι οικογένειές τους, αλλά και οι μελλοντικές γενιές να ζήσουν ειρηνικά και ελεύθερες αλλά και για να τιμήσουν όσους γύρισαν ζωντανοί από το μέτωπο.

Το 1975 η τότε Σοβιετική Ένωση επέλεξε το τραγούδι με θέμα τον «Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο», το οποίο θα ακουγόταν κατά τη διάρκεια των εορτασμών της 30ης επετείου της Ημέρας της Νίκης. Ο ποιητής Vladimir Kharitonov, βετεράνος του πολέμου, έγραψε τους στίχους και τους έδωσε στο φίλο του συνθέτη, David Tukhmanov για να γράψει τη μουσική.