Dark waves

Η Λίζα Γεωμπρέ προσεγγίζει τη ζωγραφική επενδύοντας στις δυναμικές γραμμές των έργων της,  την εσωτερική και ενεργειακή αποτύπωση εντυπώσεων και συναισθημάτων με έντονα χρώματα και κίνηση. Το Μπλέ κυριαρχεί.

Η τεχνική διαχείρισης των χρωμάτων που χρησιμοποιεί, διατηρεί την ισορροπία ανάμεσα στα χρώματα του ωκεανού, του ουρανού, της νύχτας, της μέρας! Αποχρώσεις αποτυπωμένες με μίξεις που έχουν διαύγεια και προσωπικό χαρακτήρα.

Μ’ ένα μοναδικό τρόπο το χρώμα στα έργα της Λίζας Γεωμπρέ, δεν είναι μόνο το μέσο που εξυπηρετεί τη σύνθεση με στόχο το αισθητικό αποτέλεσμα. Αναδεικνύει τη μελέτη και βαθιά της γνώση στην εικαστική χρήση του χρώματος. Είναι αυθύπαρκτο με τη δύναμη του φάσματος του φυσικού φωτός. Προκαλεί και προσκαλεί να το κοιτάξεις! Γίνεται εντύπωση, συναίσθημα, ανακινεί μνήμες, θλίβει, χαροποιεί, ευφραίνει, πικραίνει, σε απορροφάει! Ξεδιπλώνεται με έναν μοναδικό τρόπο ανάμεσα στις γραμμές και η καλλιτέχνιδα το επικοινωνεί με ιδιαιτερότητα. 

Είναι αυτό το φως που έρχεται από το σκοτάδι, αναγεννάται και κάποτε γίνεται εκτυφλωτικό και εκρηκτικό, ακόμα και στην πλέον ήρεμη γραφή και αποτύπωσή του.

Ανάμεσα στο χρώμα, οι γραμμές ( και ισχύει απολύτως η ρήση) που δημιουργούν στο κάθε έργο την αίσθηση της αέναης συμπαντικής κίνησης. Ακόμα και όταν αυτές είναι αυστηρές είναι πλασματικά στατικές.  Δίνουν την αίσθηση φυσικής βιωμένης και διαρκούς ζύμωσης, νου και συναισθήματος.

Είναι το σημείο που διαπιστώνεις σχήματα. Γεωμετρικά αφαιρετικά και αφηρημένα, σπείρες, δίνες, καμπύλες, ευθείες, κύκλοι πολύγωνα και σπανιότερα τετράγωνα.

IONIO

Δίνει το δικό της στίγμα και διάσταση σε αυτή την τάση που μπορούμε να ορίσουμε ως "Αφηρημένο" (Abstract). Περνά αξιοποιώντας φυσικά σχήματα, και μορφές που κάποιες μπορείς ακόμη και μαθηματικά να προσεγγίσεις και μέσω αυτών στο συμβολισμό της παλλόμενης ενέργειας που περιβάλλει τη ζωή μας, προβάλλοντας την ανάγκη ενδοσκόπησης.

Το υλικό της η Λίζα Γεωμπρέ αντλεί από καθημερινή βιωματική παρατήρηση, αντίληψη, σχεδιασμό και εκ των έσω αναζήτηση, όπου μέσω της γνώσης και της τεχνικής εκφράζει εικαστικά με διαχρονικότητα.

Γνωρίζοντας το έργο της Λίζας Γεωμπρέ, διαπιστώνεις γενικότερα αλλά και ειδικά στη σειρά  «Cobalt Waves», ότι ο χρόνος, αναφερόμενος και όσον αφορά στην εικαστική εποχή, καθώς και στο ίδιο το έργο, είναι έννοια όπου δύσκολα μπορείς να ορίσεις.

Ξαφνικά ανακαλύπτεις ότι όλη αυτή η εντύπωση είναι γεννημένη από ψυχής και προσεγγίζει την δική σου, σαν παιδικό παιχνίδι. Χωρίς να σε αναστατώνει, σε προκαλεί να ξανακοιτάξεις ξανά το φως διαφορετικά  και αυτή τη φορά  εκ των έσω, παρασυρμένος από την εικόνα σαν μαγικό καλειδοσκόπιο ψυχής κινούμενο διαρκώς.

Η σειρά έργων «Cobalt Waves» είναι ένα ταξίδι μέσα από το Μπλε και τα χρώματα, στον κόσμο  της λογικής , της ψυχής και των αισθημάτων!